Moldova
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Pentru prima oară, Coreea de Nord numește o femeie ministru de Externe. Cine este Choe Son Hui?

Coreea de Nord a numit pentru prima dată o femeie în postul de ministru al Afacerilor Externe. Choe Son Hui este numită într-un moment în care Phenianul îşi continuă testele de armament şi ignoră apelurile la negocieri ale SUA, transmite Digi24.

Choe Son Hui, fost vice-ministru al Afacerilor Externe, a fost desemnată să conducă diplomaţia nord-coreeană în cadrul unei reuniuni a partidului unic, prezidată de liderul Kim Jong Un, conform agenţiei oficiale de presă KCNA.

Ea îl înlocuieşte pe Ri Son Gwon, un fost oficial militar adept al unei linii dure care a condus negocierile cu Coreea de Sud.

Diplomat de carieră care vorbeşte fluent engleza, Choe Son Hui a fost o consilieră apropiată a lui Kim Jong Un în timpul negocierilor din dosarul nuclear cu SUA şi l-a însoţit pe liderul nord-coreean la summiturile cu fostul preşedinte american Donald Trump.

Ea a ţinut o sesiune rară de întrebări şi răspunsuri cu jurnalişti în timpul nopţii în care summitul de la Hanoi din februarie 2019 dintre cei doi lideri a eşuat. Ea a aruncat atunci vina asupra Washingtonului.

„Cred că SUA au ratat o ocazie de aur respingând propunerile noastre”, a afirmat ea. De atunci, diplomaţia dintre Phenian şi Washington este în impas. Regimul nord-coreean nu a răspuns în ultimele luni la ofertele Washingtonului de revenire la masa negocierilor.

Coreea de Nord, care deţine arma nucleară, desfăşoară de la începutul anului o serie de teste de armament, în special cu o rachetă balistică intercontinentală, pentru prima dată după 2017. Oficiali americani şi sud-coreeni au avertizat că regimul lui Kim Jong Un ar putea efectua un test nuclear. Marţi, Wendy Sherman, secretar de stat adjunct al SUA, a atras atenţia că va exista un răspuns „rapid şi energic” dacă Phenianul ar efectua ceea ce ar fi un al şaptelea test de acest tip. 

Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.