Moldova

Sute de familii rămân fără lumină din cauza hoților: Iată cum operează aceștia

CHIȘINĂU, 18 iun – Sputnik. Sute de familii au rămas fără lumină după ce din transformatoarele de înaltă tensiune a fost sustras ilicit uleiul dielectric. Despre aceasta anunță distribuitorul de energie electrică Premier Energy, într-un comunicat de presă.

Cele mai frecvente zone de deservire unde s-au atestat furturi sunt în raioanele din sudul țării - Taraclia, Vulcănești, Comrat, Ceadâr Lunga și Cahul.

Cel mai recent caz a avut loc în seara zilei de 16 iunie curent, în localitatea Carbalia, Vulcănești. Hoții au sustras uleiul din echipamentul postului de transformare, ceea ce a provocat deteriorarea instalației.

„Pentru repunerea sa în funcție a fost necesară intervenția echipei operative de distribuție pentru înlocuirea capitală a acestuia. Acțiunile în cauză, în primul rând, au un impact negativ direct asupra a sute de persoane care sunt alimentate cu energie electrică de la aceste transformatoare și asupra celorlalte instalații care rămân fără energie din cauza acestor acțiuni frauduloase ale hoților”, anunță Premie Energy.

Distribuitorul informează că cel mai grav în cazul acestor acțiuni tâlhărești este riscul major de electrocutare la care se expun oamenii.

„Făptașii acționează de obicei pe parcursul nopţii, spărgând și intervenind ilegal în instalațiile electrice. Aceștia se expun riscului de electrocutare, arsuri, răni sau chiar poate finaliza letal, lucru care se întâmplă, cu regret, cu o frecvență destul de înaltă”, mai este precizat în comunicatul instituției.

Pe lângă aceste riscuri, furturile de la transformatoarele de lumină aduc un prejudiciu operativ întreprinderii de distribuție, care nu doar trebuie să aloce resurse pentru reparație, dar și să repună uleiul în transformator sau chiar să înlocuiască un transformator în întregime.

Pe parcursul ultimilor trei ani au fost constatate și documentate 71 de cazuri de furt al uleiului de transformator, iar în prima jumătate a anului curent au fost înregistrate deja 18 cazuri de acest gen, în urma cărora au fost afectați un număr considerabil de consumatori din mai multe localități.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Football news:

CEO of the banner of Labor about a player who was hit by lightning: he was put in an artificial coma. Most likely, it will be taken out in the evening
Real goes into the gap under the talk of refereeing. In similar moments, Madrid were given a penalty, but Athletic were not
Sergio Ramos: I would Play tennis if I wanted personal recognition. It is very nice to win with the team
Lukaku scored 20 goals for Inter in the first 30 rounds of Serie A and repeated the achievement of Ronaldo, Meazza and Niersch
Marcelo scored the 350th victory in the composition of the real world
Iturralde Gonzalez on the foul on Marcelo: a Clean penalty. Ramos' violation is also a penalty
Mandzukic terminated his contract with al-Duhail and can move to Milan or Benevento