Moldova

Temperaturi ridicate și mult soare: Cât de cald va fi astăzi

CHIȘINĂU, 5 mai - Sputnik. Pe 5 mai vremea va fi determinată de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică normală. Cer variabil, îndeosebi fără precipitații. Vântul va bate moderat din direcția Sud - Vest. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, temperatura aerului în raioanele de nord va oscila între +17..+20°C, în raioanele de centru se vor înregistra între +18..+21°C, iar în raioanele de sud termometrele vor indica între +19..+22°C.

Pe 6 mai sunt posibile ploi slabe de scurtă durată. Factorii meteorologici vor contribui la vor contribui predominant la dispersia poluanţilor din aer. În următoarele 24 de ore regimul hidrologic al râurilor Nistru, Prut și al râurilor mici nu se va modifica esențial.

În luna mai are loc creşterea în continuare a temperaturii aerului, valorile ei medii constituie în teritoriu între +15ºC la nord şi +16ºC la sud. Cea mai rece pentru toată perioada de măsurători instrumentale pe cea mare parte a teritoriului republicii a fost luna mai din anul 1980, când temperatura medie lunară a aerului a constituit între +11,4ºC la Briceni şi +13,4ºC la Bălţata. Cea mai caldă a fost luna mai din anul 2003, când temperatura medie lunară a aerului a oscilat în teritoriu între +19,8ºC la Briceni și +21,1ºC la Dubăsari.

Trecerea stabilă a temperaturii medii zilnice a aerului prin +15ºC, adică începutul verii meteorologice, se semnalează în medie pe teritoriul republicii în perioada 8-20 mai. Cantitatea medie a precipitaţiilor în luna mai pe teritoriul republicii constituie 44-70 mm, iar numărul zilelor cu precipitaţii este de 8-12. Potrivit datelor observaţiilor multianuale cea mai mare cantitate lunară de precipitaţii a atins valoarea de 231 mm la Leova în 1991, iar cea mai mare cantitate zilnică – 103 mm, la Soroca, în 1933. Zăpada, ca fenomen atmosferic, poate fi semnalată pe teritoriul țării până la 20 mai, dar este un fenoment foarte rar, nu mai des de o dată în 65 ani. 

Din factorii climatici nefavorabili pentru culturile agricole în luna mai fac parte secetele şi suhoveiurile. În luna mai suhoveiurile cu diferită intensitate se semnalează în medie în decursul a 3-7 zile. Seceta de primăvară se observă în aprilie - mai. Frecvenţa ei este mică – în medie o dată în 7 ani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Football news:

Oblak wants to move to an English club from the top 6. Manchester United are Interested in this option, De Gea may leave
Lewandowski is Interested in Chelsea, Man City and PSG. Bayern wants at least 60 million euros for him
Chelsea are ready to extend the contract with Kante. The midfielder is comfortable in London, he wants to stay
We remember Mourinho in Serie A: he criticized the journalists, provoked the coaches, and got Roma
Manchester United have yet to open contract talks with Pogba. His agreement runs until the summer of 2022
Borussia is ready to sell Sancho for about 90 million euros. The midfielder wants to play in the Champions League
In the game with Roma, we saw the former De Gea: he made 10 saves, dragged at close range and became the best player of the match