Moldova
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Volodimir Zelenski: Împreună cu Marea Britanie căutăm soluții pentru evitarea unei crize alimentare

Cantitatea de cereale destinată exportului, blocată în Ucraina din cauza războiului rus, s-ar putea tripla ”până în toamnă” şi să atingă 75 de milioane de tone, avertizează luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.

„În prezent, între 20 şi 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate, iar în această toamnă această cantitate ar putea creşte la 70-75 de milioane de tone”, declară presei şeful statului ucrainean.

Ucraina era al patrulea exportator mondial de grâu şi de porumb înaintea invaziei ruse.


Ucraina și Marea Britanie caută împreună soluții pentru a evita o criză alimentară mondială, pe fondul războiului ales de Putin. Președintele Volodomir a purtat o nou discuție cu premierul britanic în acest sens.

„Am vorbit cu Boris Johnsons. I-am povestit despre situația de pe front. Am primit confirmarea unui nou pachet de sprijin consolidat pentru apărare Ucrainei. A ridicat problema intensificării activității privind garanțiile de securitate. Împreună cu Marea Britanie căutăm modalități de evitare a crizei alimentare și deblocarea porturilor”, a transmis președintele Ucrainei într-un mesaj pe contul de Twitter.


Recent, șeful dimplomației UE a atenționat, citat de Calea Europeană, că „acest război creează unde de șoc la nivel mondial, în special prin provocarea unei creșteri puternice a prețurilor la energie și alimente: „Putin de-construiește ordinea internațională bazată pe reguli, încercând să înlocuiască statul de drept cu statul de arme. De asemenea, el declanșează o criză alimentară globală. Înainte de război, Ucraina exporta până la 5 milioane de tone de cereale pe lună. În luna mai, au fost doar 600 000 de tone, de zece ori mai puțin. Ne confruntăm cu un război al cerealelor, care folosește foametea ca armă împotriva celor mai vulnerabili – nu doar în Ucraina, ci și în Orientul Mijlociu, în Africa și în Asia”.