Montenegro
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Druženje Pljevljaka u Beogradu

Posle dvije godine kovid pauze, uz bogat kulturno umjetnički program, u sali TC „Stadion“, koja je bila premala za Pljevljake koji su, 21. aprila, nastavljeno je tradicionalno druženje Pljevljaka u Bwogradu, u organizaciji Udruženja Pljevljaka u Beogradu.  Podmaleđeni generacijama studenata, uspješnih privrednika, pjesnika, zaljubljenika u zavičaj trodnevno druženje 41. manifestacije Dani Pljevljaka u Beogradu Pljevljaka počelo je dan ranije promocijom knjiga Rajka Palibrka i Mila Vraneša a završeno krstarenjem Dunavom na brodu „Sirena“, čiji je vlasnik Pljevljak Rade Ljiljanić.

Željko Pejović, predsjednik Udruženja Pljevljaka u Beogradu, poželio je dobrodošlicu riječima Hristos Vaskrse.

„Ljubav prema zavičaju predstavlja osjećaj naklonosti i poštovanja prema tom mjestu. Uključuje ljubav prema ljudima koji tu žive, ljubav prema prirodi, kulturi i tradiciji. Mnogi ljudi koji su daleko od svog zavičaja osjećaju snažnu želju da se vrate ili da ostanu aktivno povezani“, kazao je Pejović, na svečanoj večeri u „Stadionu“. Pejović je podsjetio da je Udruženje uvijek bilo središte okupljanja i podrške za sve članove, koje okuplja ljude svih starosnih dobi i zanimanja. Zahvalio je svima koji su učestvovali u organizaciji druženja, posebno donatorima, iz Beograda: Stojanu Aničiću i DOO „Geostim“, Momčilu Joviću i DOO „Novo beogradsko knjižarsko“, Nemanji Lakoviću i DOO „Sinerdži tek“, Dragom Jelovcu i DOO „Monter emit“, dr Milomiru Gačeviću i specijalnoj bolnici „Adonis“, Goranu Despotoviću i DOO „Rolend“, Daliboru Džogazu i firmi „Montavar metalna Lola“, firmi „Mivatex“, Radu Ljiljaniću, Dušanu Puriću, Radu Cvijoviću, Draganu Živkoviću i DOO „Grand inženjering“ iz Bora i Sekretarijatu za društvene djelatnosti Opštine Pljevlja.

Prisutne su pozdravili budući predsjednik opštine Pljevlja dr Dario Vraneši i buduća predsjednica SO Pljevlja Jovana Tošić.

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su profesor harmonike Nemanja Potpara, narodni guslar Vaso Đondović, sestre Jana I Jovana Ljiljanić, Ljljana Manoojlović rođ. Vasiljevič, ženski vokalni sastav “Lirike” i KUD “Pljevlja” a program je vodila glumica Jovana Jelovac.  Nakon zvuka gusala I harmonike, poezije, pjesme I igre mladih, veče je proteklo uz zabavnu, narodnu muziku Janka Ristanovića i Duo benda a igranje kola je bilo najradosnije za sve prisutne.

Druženju su prisustvovali predstavnici beogradskih opština Voždovac I Stari Grad, predstavnici kulturno obrazovnih institucija, političkih stranki, Udruženja Pljevljaka u Kotoru, Prijepoljaca, Pribojaca, Novovarošana, Užičana, Mojkovčana I Durmitoraca u Beogradu. Zbog vjerskog praznika Bajrama predstavnici udruženja Pljevljaka u Sarajevu nisu bili na druženju u Beogradu.

Opširnije u novom broju PV novina od 1.maja 2023.

Dario Vraneš i Željko Pejović
Jovana Tošić,
bsh
bsh
bsh