Montenegro

Đuričković, Pejović i Lipovina ostaju u istražnom zatvoru

Odlukom Vrhovnog suda Miloš Đuričković, Vesko Lipovina i Veljko Pejović, članovi kriminalne grupe koja se tereti da je planirala ubistva, nedozvoljeno držala oružje, ali i prenosila, kupovala, prodavala i posredovala u kupoprodaji opojnih droga ostaju u pritvoru još mjesec. Naime, Vrhovni sud je uvažio je predlog Specijalnog tužilaštva da se ovim okrivljenim produži pritvor, pišu Dnevne novine.

Kako se navodi u rješenju Vrhovnog suda, iz spisa predmeta proizilazi osnovana sumnja da su okrivljeni izvršili krivična djela stavljena im na teret, a na način u vrijeme i na mjestu kako je to opisano naredbom o sprovođenju istrage Specijalnog državnog od 29. maja 2020. godine.

“Zaključak o postojanju osnovane sumnje proizilazi iz rezultata dobijenih primjenom mjera tajnog nadzora iz kojih se utvrđuje da je okrivljeni Đuričković u dužem periodu ostvarivao komunikaciju sa drugim organizatorima, kao i članovima kriminalne organizacije, te istima davao upustva i naloge u vezi sa izvršenjem krivičnih djela. Tako iz komunikacija ostvarenih tokom 5. i 6.11.2017. godine između okrivljenih S.L., M.Đ., I.J., D.D., V.L. i P.Ž. proizilazi osnovana sumnja da je kriminalna organizacija stvorena između ostalog radi prenosa, kupoprodaje i posredovanja u kupoprodaji opojnih droga (planirana realizacija “posla” vrijednog 5.000.000,00 eura, obezbijeđen prodavac za veću količinu opojne droge i kupac iz Slovenije i ugovoren procenat za posredovanje i primopredaju droge)”, navodi se u rješenju suda.

Ističe se da iz komunikacija ostvarenih između okrivljenog S.L. i VL. od 9, 10. i 12. 11. 2017. godine proizilazi osnovana sumnja da je okrivljeni S. L. imao ulogu da organizuje isporuku veće količine opojne droga i u tom cilju dao nalog okrivljenom V.L. da organizacije prihvat i skladištenje opojne droge radi dalje prodaje, te da vozila koja je dobijala kriminalna organizacija za prodaju droge prodaje kako bi se obezbijedio novac za dalje finansiranje kriminalne organizacije.

Iz presretnutih razgovora koji su vođeni u septembru, oktobru i novembru 2017. godine između okrivljenih D.D., I.J. i S.L., razgovora između okrivljenog D.D., Vo.B. i NN lica, kao i razgovora vođenih između okrivljenih I.J. i M.J. proizilazi osnovana sumnja da je okrivljeni M.J. posjedovao vatreno oružje i da je kao pripadnik kriminalne organizacije imao zadatak da nabavlja, drži i skriva vatreno oružje, te da vozi organizatore i okrivljenog P.Ž.

Postojanje takve osnovane sumnje potvrđuje se i iz materijalnih dokaza, jer je dana 3. 3. 2017. godine od okrivljenog S.L. oduzeto vatreno oružje revolver marke “kolt” cal. 38 i šest metaka, dok je pretresom koji je izvršen 19.5.2018.godine u sobi hotela “Grand” u Cetinju pronađeno i oduzeto – automatska puška “hekler” sa prigušivačem, 120 metaka kal. 9 mm, eksploziv i dvije silikonske maske povodom čega je pokrenut krivični postupak protiv okrivljenih N.V i I.J., a na kojem oružju su pronađeni tragovi tih okrivljenih, kao i tragovi papilarnih linija okrivljenog M.J., dok je dana 27.05.2020.godine pretresom stana okrivljenog M.Đ. pronađeno i oduzeto oružje pištolj i municija.

“Prema tome, postoji osnovana sumnja da su organizatori i članovi kriminalne organizacije u dužem periodu nabavljali i držali vatreno oružje, municiju, eksplozive i silikonske maske, koje se koriste prilikom prikrivenog izvršenja krivičnog djela ubistvo”, navodi se u rješenju.

Football news:

Zidane on Real Madrid without Ramos: We must correct the statistics of games without him. We understand how difficult it will be
Pep Guardiola: Manchester City are not obsessed with the Champions League. We want to perform as well as possible
Lazio may sell Alberto due to criticism of the club. Juve, Inter and Everton are Interested in the midfielder
Messi is getting old. Barcelona must think about the future. That’O suggested Catalans sign Mbappe and Mukoko
Hans-Dieter flick: it can be very uncomfortable To play against Salzburg
Pep Guardiola: The people of football are lucky, we can do our job. How many places have closed and will never open again?
Ferencvaros defender: Ronaldo waved me off when I asked for his shirt. Maybe it's because he didn't score for us