Montenegro
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

ELEKTROENERGETSKA SITUACIJA U CRNOJ GORI STABILNA – TE „PLJEVLJA“ U REMONTU

Elektroenergetska situacija u Crnoj Gori je stabilna, a tako će ostati i pored planskog izlaska TE „Pljevlja“ sa mreže zbog redovnog godišnjeg remonta opreme i postrojenja koji je počeo juče, 18. aprila. Predviđeno je da remont, ove godine, traje 45 dana, tako da se ponovno priključenje termoenergetskog bloka na elektroenergetski sistem Crne Gore, očekuje 2.juna ove godine.
Planom ovogodišnjeg remonta, predviđen je remont kotlovskog postrojenja, zamjena dijela ekranskih cijevi na kotlu i sanacija oštećenja na zagrijačima vazduha te remont mlinskih postrojenja, zatim opreme u mašinskoj sali, kao i revizija kompletne armature, svih regulacionih ventila, zasuna, klapni, remont i ispitivanje elektroopreme. Nadogradićemo i postojeću verziju sistema upravljanja.
Glavni operativni direktor EPCG Zoran Šljukić navodi da su ovogodišnji remontni radovi, vrijedni 3,1 milion eura, dobro i na vrijeme pripremljeni.

Vjeruje je da će, kroz optimizaciju proizvodnje i dobro izbalansiran odnos uvoza i izvoza električne energije, elektroenergetska situacija biti stabilna i u narednom periodu.

Preostali dio potreba potrošnje pokriće se iz sopstvenih izvora, od čega 70 odsto iz naših hidroenergetskih objekata, dodatnih 20 odsto iz obnovljivih izvora energije (OIE), a ostatak iz razlike ostvarene po osnovu izvoza i uvoza.

Tokom prvog kvartala 2023. godine ostvarili smo dobre finansijske efekte. Iskoristili smo povoljnu hidrološku situaciju, a izdašnu proizvodnju smo maksimalno valorizovali na tržištu, tako da trenutno dobro finansijski stojimo.

ELEKTROPRIVREDA CRNE GORE