Montenegro
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Gejts: Za 18 meseci četbotovi će učiti decu da čitaju

Veštačka inteligencija će uskoro moći da pomaže deci da uče i popravljaju svoje ocene, ističe Bil Gejts, dodajući da bi četbotovi već u narednih 18 meseci mogli da uče decu da pišu.

„Veštačka inteligencija će biti dobar učitelj i moći će da se meri sa ljudima u toj oblasti“, rekao je milijarder tokom govora na samitu u San Dijegu.

Četbotovi su napredovali ogromnom brzinom proteklih meseci, a mogu da se takmiče i sa ljudima u određenim oblastima. Brzi napredak izazvao je burne reakcije, od uzbuđenja zbog mogućnosti nove tehnologije do straha od negativnih posledica.

Osnivač „Majkrosofta“ impresioniran je novom tehnologijom.

„Danas su četbotovi izuzetno dobri u čitanju i pisanju, a ta sposobnost će im omogućiti da pomažu učenicima da nauče ili unaprede svoje veštine. Isprva ćemo biti iznenađeni koliko mogu da nam pomognu u čitanju kao pomoćnici, ali i da daju savete kako da se popravimo u pisanju“, istakao je Gejts.

Međutim, kako kaže, i dalje je teško naučiti četbotove da procenjuju kvalitet i daju savete, jer profesori kada to rade moraju da gledaju brojne elemente, poput strukture, jasnoće i drugih osobina.

To zahteva visok kognitivni proces, koji je teško rekreirati u kodu.

Mnogi stručnjaci, ipak, smatraju da tehnologija četbotova još nije usavršena i da mogu da naprave velike greške ili da šire dezinformacije.

„Ukoliko pogledate za 18 meseci, veštačka inteligencija će postati pomoćnik nastavnicima i profesorima“, dodao je Gejts.

Izvor-rts.rs