Montenegro

Hakeri otkrili lične podatke hiljadu bjeloruskih policajaca

Anonimni hakeri otkrili su lične podatke 1.000 policijskih službenika u Bjelorusiji u znak osvete zbog gušenja uličnih demonstracija protiv dugogodišnjeg predsjednika ove države Aleksandra Lukašenka, prenosi Slobodna Evropa.

U saopštenju preko aplikacije za razmjenu poruka “Telegram”, hakeri su naveli da će nastaviti da masovno objavljuju podatke, kako se budu nastavljala hapšenja demonstranata. Podaci su objavljeni uoči novog protesta sa kojih se traži Lukašenkov odlazak sa vlasti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Bjelorusije saopštilo je da će pronaći i kazniti osobe odgovorne za otkrivanje podataka, koji su 19. septembra uveče masovno podijeljeni preko Telegrama.

“Snage, sredstva i tehnologije kojima raspolažu organi unutrašnjih poslova omogućavaju identifikovanje i procesuiranje ogromne većine onih koji su krivi za curenje ličnih podataka na Internet“, rekla je Volha Čamadanava, portparolka ministarstva.

Objavljeni spisak sadrži informacije o 1.003 policajca, uključujući njihova imena, prezimena, datum rođenja, jedinicu u kojoj služe, njihove činove i položaje.

Hiljade ljudi je privedeno tokom protesta u Bjelorusiji koji traju od predsjedničkih izbora 9. avgusta, a na kojima je, prema zvaničnim podacima, pobijedio Aleksandar Lukašenko.

Mnoge demonstrante pretukle su Lukašenkove snage bezbejdnosti, a lica su im često zaklonjena maskama ili šlemovima.

Zbog nasilnog suzbijanja protesta, Evropska unija najavila je nove sankcije protiv Lukašenkovog režima.

Lojalnost bezbjednosnih snaga presudna je za Lukašenkov ostanak na vlasti nakon izbora. Opozicija navodi da su izbori, na kojima je predsjednik Bjelorusije dobio šesti mandat, namješteni i traži raspisivanje novih.

Football news:

Ronaldo violated the coronavirus Protocol. An investigation is underway. Italian sports Minister on the departure of the player from Turin
Sports Director of Khimki about 2:0 with Rostov: We proved that we are a team and can win on the road
Jaka defeated Arsenal and Leicester did not create anything except the goal. We will try to take points from Manchester United
Pirlo about 1:1 with Verona: Juve do not need a slap in the face to Wake up and play intensely
Everton and Liverpool in the top 2 at the end of the round in the Premier League for the first time in 27 years
Arteta about 0:1 with Leicester: I Don't know why the hell our goal was canceled. It is difficult to create space when 10 people are sitting behind the ball line
Rodgers on 1-0 with Arsenal: Leicester deserved to win. Vardy is a world-class player