Montenegro

Incidencija od zaraznih bolesti bila 20 puta veća nego u septembru 2019.

U septembru 2020. godine Institutu za javno zdravlje Crne Gore (IJZ) ukupno je prijavljena 6.641 osoba oboljela od neke od zaraznih bolesti koje podliježu obaveznom prijavljivanju, navodi se u mjesečnom izvještaju o kretanju zaraznih bolesti IJZ.

Kako se ističe, vrijednost stope incidencije je u ovom mjesecu bila četiri puta veća nego u avgustu i 20 puta veća nego u semptembru prošle godine.

“Ako se u obzir uzmu i akutne respiratorne infekcije (13.217) i diferencirani i nediferencirani oblici gripa (8) ukupno je prijavljeno 19.866 oboljelih osoba. Stopa incidencije zasnovana na individualnim prijavama slučajeva zaraznih bolesti za ovaj mjesec (uključujući i COVID-19) iznosi 1067,6/100.000 stanovnika, što je oko četiri puta veća vrijednost od stope incidencije iz prethodnog mjeseca i oko dvadeset puta veća vrijednost od stope incidencije iz septembra 2019. godine. Uzimajući u obzir i akutne respiratorne infekcije, nediferencirani i diferencirani oblik gripa, stopa incidencije za ovaj mjesec iznosi 3193,7/100 000 stanovnika”, navodi se u izvještaju.

U ovom mjesecu registrovano je 69 smrtnih ishoda od zaraznih bolesti, sa mortalitetom od 11,1/100 000 stanovnika. Svi registrovani smrtni ishodi su nastali usljed COVID-19 infekcije.

“Zdravstvene ustanove iz svih opština prijavile su obolijevanje od zaraznih bolesti koje podliježu obaveznom prijavljivanju, pri čemu je najveći broj oboljelih registrovan od COVID-19 (6.548), skabijesa (19), enterobijaze (17), salmoneloza (15), varičele (10) i rotavirusnog enteritisa (10). Navedenih šest oboljenja čine oko 99 odsto od ukupnog broja prijavljenih zaraznih bolesti u ovom mjesecu (sam COVID-19 čini preko 98 odsto prijavljenih zaraznih bolesti)”, ističe se u izvještaju.

Takođe, u septembru 2020. godine su u odnosu na put prenosa (ne uzimajući u obzir akutne respiratorne infekcije, nediferencirani i diferencirani oblik gripa) dominirale respiratorne zarazne bolesti sa 99 odsto.

“Parazitarne zarazne bolesti su u ukupnom obolijevanju učestvovale sa 0,6 odsto, a crijevne zarazne bolesti sa 0,5 odsto”, dodaje se u izvještaju IJZ.

Football news:

You can also hand over tickets for Euro and return the money (if the matches are postponed in March, everything will burn out). Instructions
Mark Clattenburg: Klopp knows what he's doing, he's incredibly smart. Jurgen is bad at losing, he and Ferguson have more in common than he realizes
Alex Ferguson: Rooney has had a fantastic career. I hope he can be a coach
A Bundesliga club cannot be bought. But Volkswagen was able to
Midfielder Bayer Amiri was called a fucking Afghan. After the match, the Union player apologized
Ozil and Arsenal have agreed to terminate their contract. He will complete the move to Fenerbahce at the weekend
Klopp on Bruno: Outstanding player, leader. Good transfer for Manchester United, unfortunately