Montenegro

Izglasano – poslanici Vladu biraju online

Crnogorski parlament usvojio je danas izmjene Poslovnika, kojima je predviđeno da poslanik kojem je, zbog vanredne situacije izazvane epidemijom koronavirusa, ograničena sloboda kretanja, može glasati na sjednicama Skupštine i njenih radnih tijela na daljinu (on-lajn). Za je glasalo 49, a jedan poslanik je bio protiv.

Dopune Poslovnika podržali su svi poslanički klubovi.

<<<Bečić: Postignut dogovor, poslanici 23. novembra o dopuni Poslovnika Skupštine<<<

Taj način glasanja prvi put će se primijeniti na sjednici parlamenta 2. decembra, kada će mandatar Zdravko Krivokapić obrazložiti program i personalni sastav nove vlade.

Šef poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović kazao je da su izmjene Poslovnika predložene zbog pandemije, kojima se omogućuje poslanicima da elektronski glasaju. Kako je rekao taj način glasanja uveden je i u Evropskom parlamentu.

“Pokazalo se kao i mnogo puta do sada u crnogorskoj istoriji, da kada je najteže možemo pronaći kompromis. Predlog odluke potpisali su svi šefovi klubova poslanika i parlamentarne većine i opozicije”, dodao je Bogdanović.

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Danijel Živković, kazao je da se njegova stranka kao opozicija od početka rada novog saziva ponašala konstruktivno. On je tražio i da svi poslanici nose maske, a to je zatražio i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

“Smatramo da onim što sada činimo ugrađujemo još jedan stub u demokratskom društvu. Kao mnogo puta do sada trasiramo put novim modelima ponašanja. Mislim da je ovo demokratski iskorak. Nijesmo našim postupcima usporavali ništa, da smo imali makar trećinu takve konstrukivnosti od opozicije u prethodnom sazivu danas bi živjeli u boljem društvu”, istakao je Živković.

Na početku sjednice ostavke na mjesto poslanika podnijeli su Milutin Simović i Nik Đeljošaj.

Football news:

Sokratis moved to Olympiacos. The former Arsenal defender has a contract until 2023
Dzeko and Fonseca did not settle the conflict, Edin works separately from the team. Roma have no offers
Lampard's sacking in the insiders: tension with Granovskaya, Abramovich's fury after Leicester, lack of communication with players
Guardiola on Lampard's departure: There are no projects. You need to win - or you will be fired
Gary Neville: We will discuss Tuchel's departure in 1.5-2 years, I am sure. This is how Chelsea works
Valery Gazzaev about his son in Siena: He's only 40, he needs to gain experience. The deputy of the State Duma Valery Gazzaev commented on the appointment of his son Vladimir as the head coach of Siena from the 4th division of Italy
Pedri about Barca: I got where I wanted to go. Learning is easier when there are good players around