Montenegro

Izrađen plan reforme NATO-a

Godinu dana nakon što je francuski predsjednik Emanuel Makron rekao da je NATO u stanju “moždane smrti”, grupa stručnjaka izradila je plan reforme koji bi trebalo da osvježi odbrambeni savez.

Izvještaj, koji je u srijedu predat predstavnicima trideset država članica, predlaže konkretne mjere kao što je bolja koordinacija u vidu češćih sastanaka ministara vanjskih poslova i sastanaka drugih formata, na primjer sastanaka ministara unutrašnjih poslova o terorizmu, navodi dpa, a prenos Hina.

Stručnjaci takođe savjetuju da se ubrza politička reakcija NATO-a na sigurnosne prijetnje i međunarodne krize. Sada treba nekoliko dana da države, koje bi inače trebalo da brane jedna drugu, izdaju zajedničko saopštenje.

140 konkretnih preporuka

Izvještaj sadrži 140 konkretnih preporuka i počevši od utorka o njemu će raspravljati šefovi diplomatija članica NATO-a.

Generalni sekretar Jens Stoltenberg bi nakon toga trebalo da predloži konkretan akcijski plan, a cilj je da se to dogoditi do idućeg samita u drugom kvartalu 2021. godine.

Makron je krajem prošle godine ocijenio da je transatlantski odbrambeni savez u stanju “moždane smrti”, ilustrirajući to nepostojanjem koordinacije u Siriji.

Stručnjaci su angažovani na prijedlog Njemačke pošto je Makronova izjava izazvala žučnu raspravu među saveznicima.

Football news:

Barcelona's presidential election is scheduled to take place on March 7
Sir Alex Ferguson: Fortunately, I was retired when I watched Liverpool play in the last two years
Well, Wayne Rooney is now a coach. It's great that we saw his career - and now we can remember everything
Neymar: There is a lot of envy and hatred in social networks. The real Neymar is known by friends, family and colleagues
Neymar: Thank God for the charisma. I have a gift to be different from the rest
Wayne Rooney: It's time to lead the younger generation. I had a great career
Lineker on Rooney: One of our greatest players. England would have won Euro 2004 had he not been injured