Montenegro

Ko brine o djeci ako su roditelji u bolnici zbog korone

Crnogorski centri za socijalni rad, od početka epidemije koronavirusom, nijesu imali nijednu prijavu ili zahtjev da obezbijede podršku u zbrinjavanju djece, čija su oba roditelja ili samohrani roditelj hospitalizovani zbog infekcije.

U strahu sa čime se mogu suočiti u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, neke od roditelja, koji su se obratili udruženju Roditelji, zanimalo je ko preuzima brigu o djeci koja su oboljela, ali bez simptoma ili uz lakšu kliničku sliku, dok su roditelji u bolnici. Željeli su da znaju da li bi imali podršku nadležnih ili bi morali da izlože riziku širu familiju, posebno starije rođake.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja kazali su za portal Roditelji.me da do sada u centrima za socijalni rad nije bilo prijava ili saznanja o ovakvoj porodičnoj, odnosno zdravstvenoj situaciji porodica.

“Samim tim centri nijesu ni mogli biti uključeni u sistem podrške ili eventualne zaštite djece. O zdravstvenom statusu djeteta odlučuje izabrani pedijatar, koji se kada procijeni da je potrebna pomoć centra, obraća nadležnom centru za socijalni rad za preduzimanje daljih mjera i radnji iz svoje nadležnosti”, kazali su portalu Roditelji iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Kako su dodali, ukoliko bi centar dobio ovu vrstu prijave u obavezi je da preduzme sve radnje iz svoje nadležnosti i pruži najadekvatniji oblik zaštite djeci. Koji od oblika zaštite bi bio određen, zavisi od konkretne procjene najboljeg interesa djeteta.

Iz Minstarstva naglašavaju da su centri na raspolaganju svim porodicama koje im se obrate za pomoć iz njihove nadležnosti.

“Centri za socijalni rad od početka pandemije rade svakodnevno, uklučujući i dvadesetčetvorosatna dežurstva, izlaske na teren  i  stalni kontakt sa svim korisnicima kojima je podrška ili pomoć  potrebna, uz  poštovanje i pridržavanje  svih preporuka i mjera koje je donio NKT”, rekli su u Ministarstvu.

Bivši šef Kriznog medicinskog štaba, Ranko Lazović rekao je ranije, odgovarajući na pitanje šta se dešava sa djecom koja nijesu zaražena koronavirusom, a njihova oba roditelja jesu i potrebna im je hospitalizacija, da se u takvim situacijama kontaktiraju centar za socijalni rad i klinički dječiji psiholog i ona se smještaju tamo gdje je za njih najbezbjednije.

„Mala je vjerovatnoća da oba roditelja budu pozivna, a djeca negativna“, dodao je on tada.

Football news:

Koke: to beat Bayern, you need to play a nearly perfect match. I hope their unbeaten streak ends tomorrow
Loew can return Muller, Boateng and Hummels to the German national team if there are a lot of injuries
Nacho about the Real Madrid game: That's not how titles are won. Working to get better
De Bruyne will sign a 5-year contract with Manchester City. He entered negotiations after Pep extended his contract
Tiago will miss a few more weeks. The knee injury was more serious than expected
Suarez will not play against Bayern. He again tested positive for coronavirus
Barcelona wants the yellow Messi to be cancelled. He took off his shirt in memory of Maradona