logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Montenegro

Ko će biti odgovoran ako neko strada u tunelu Vrmac?

Tunel Vrmac u Kotoru nije bezbjedan za saobraćaj i ne samo što nije tehnički primljen nego je i zapušten, prljav i nema evakuacioni-alternativni prolaz niti upotrebljive video kamere, a nema ni funkcionalan ventalicioni sistem. Protivpožarna zaštita u tunelu je ispod svakog nivoa, a u posljednje dvije godine samo je čudom izbjegnuta katastrofa.

<<<Otpao ventilator u Vrmcu; Vozač autobusa: Puklo je kao bomba<<<

<<<Ventilator u tunelu Vrmac oborio kamion koji je prevozio bager<<<

Skala radio podjeća da je u maju 2017. godine u ovom tunelu otpao ventilator i oštetio dva automobila. Tada je putnicima u vozilima sreća priskočila u pomoć. Dvije godine nakod tog incidenta, u tunelu se dogodio sličan. Ponovo je izbjegnuta tragedija, ovoga puta polovinom prošlog mjeseca.

Autobus MontenegroShorex-a, kojim je upravljao Dragan Ivanović, udario je u ventilator koji je, od prethodnog udara kamiona sa natovarenim bagerom na njemu bio spušten desetak i više santimentara. Kamion je, sa natovarenim bagerom, bio visočiji od dozvoljene za ulaz u tunel. Kako je prošao provjeru, pitanje je za odgovorne. Ali, prošao je i udario u ventilator. Na njega je naletio turistički autobus. Potom se ventilator otkačio i pao na kolovoznu traku. Srećom, nije bilo saobraćaja u tom trenutku a ni putnika u autobusu.

To je bio razlog da predsjednik kotorske opštine Željko Aprcović i potpredsjednica Sonja Seferović sa saradnicima pozovu čelne ljude Ministarstva saobraćaja i Uprave za saobraćaj, kako bi ustanovili o čemu se radi i što je neophodno preduzeti kako bi se tunel sanirao i izbjegle sve moguće opasnosti koje u njemu vrebaju.

Na sastanak nijesu došli čelnici. Stigli su, ispred Uprave za saobraćaj Zorica Božović i njen mladi kolega Draško Ivanišević, kao stručna lica iz sektora redovnog održavanja putne infrastrukture.

To je potvrda odnosa Ministarstva i Uprave prema ovom važnom pitanju. Zbog toga treba otvoreno reći da će oni snositi punu odgovornost za sve što se ubuduće bude dešavalo u tunelu Vrmac.

Brojna su pitanja koja su Božovićevoj i Ivaniševiću postavili predsjednik opštine i potpredsjednica sa saradnicima. Božović je saopštila da će direktoru Uprave predočiti sva pitanja sa tadašnjeg sastanka.

Takođe, Božović je istakla da je Uprava za saobraćaj predvidjela sredstva za projekat hidrotehničke sanacije tunela, nakon čega će se raditi i projekti zamjene postojeće opreme u tunelu, koja je usljed protoka vremena zastarjela.

Božović je tada saopštila da će shodno materijalnim sredstvima, koja su nažalost ograničena, Uprava za saobraćaj raditi na poboljšanju uslova u tunelu.

Tunel je odavno postao dnevna i noćna mora za vozače. Prljav i zapušten, opasno prijeti, a u njega je tokom rekonstrukcije 2005-2007. godine uloženo oko 11 miliona eura.

Themes
ICO