Montenegro

Ko je Šćepan Roganović: Otac mu ubijen, brat u podmetnutoj eksploziji ostao bez nogu

Otac Niko, dva brata Šćepan i Duško i njihov brat od strica Vladimir koje policija povezuje sa kavačkim klanom. Oni su u vatrenim okršajima ubijani ili ranjavani, a svi napadi povezivani su sa obračunom kavačkog i škaljarskog klana.

<<<U Herceg Novom ubijen Šćepan Roganović<<<

Šćepan Roganović (36), navodni član kavačkog klana, ubijen je danas oko 9.15 sati u Herceg Novom, na stepeništu kod Kanli kule. U njega je navodno ispaljeno pet hitaca, a spekuliše se da je ovo nastavak obračuna dva zaraćena klana, kavačkog i škaljarskog.

Porodica Roganović poznata je policiji od ranije.

Šćepan Roganović, do sada najmanje poznat među Roganovićima, uhapšen je u akciji “Mimoza” u Herceg Novom zbog zelenašenja krajem 2017. godine. On i još dvojica muškaraca terete se da su 21 osobi davali novac pod kamatu.

Niko Roganović

Nakon što su dali novac na pozajmicu, od dužnika su uz prijetnju naplatili oko pola miliona eura kamate. Policija je nakon pretresa tri objekta u Herceg Novom u vlasništvu uhapšenih, zaplijenila 4.000 eura, ugovore o nekretninama za koje se sumnja da su “zarađeni” od zelenašenja, platne kartice za račune na kojima su desetine hiljade eura, mobilne telefone, kao i blindirani automobil sa bunkerom, pogodnim za skrivanje predmeta.

Šćepan Roganović bio je stariji sin Nika Roganovića (66), koji je ubijen krajem jula 2017. u hercegnovskom naselju Dubrava.

Na Roganovića su pucale najmanje dvije osobe, a od zadobijenih povreda podlegao je u bolnici. Nepoznate osobe prišle su vozilu u kojem se nalazio Niko i u njegovom pravcu ispalili više hitaca iz vatrenog oružja.

Niko Roganović je 2009. godine uhapšen i zadržan u pritvoru kao jedan od pomagača svog sina, Duška Roganovića, jednog od osumnjičenih za učešće u obračunu u kojem je dum-dum metkom ubijen vođa navijača “delija” Marko Vesnić (29) iz Beograda i ranjen njegov sugrađanin Ivan Marković (27).

Osim Nika Roganovića, koji se sumnjiči da je pomogao sinu i bratancu Vladimiru Roganoviću, kao i Draženu Čađenoviću, da se sakriju poslije zločina, policija je, zbog sumnje da je učestvovao u skrivanju tada zadržala i njegovog prijatelja Milana Veličkovića.

Niko Roganović je devedesetih godina bio osuđen za šverc 11 tona cigareta.

Prije toga, 2005. godine, Niko je takođe bio hapšen, i ovoga puta kao i devedesetih zbog šverca kao dio 12-očlane kriminalne grupe. Naime, tada je policija zaplijenila jedan veći brod, ribarsku koču i tri teretna kamiona, kao i 28 tona cigareta, čija je vrijednost je procijenjena na oko dva miliona eura.

Duško Roganović

Duško Roganović (32) je u podmetnutoj eksploziji 25. aprila 2017. godine u Herceg Novom ostao bez obje noge, nakon toga srpska policija uhapsila je i njegovog brata od strica Vladimira M. Roganovića (31), zajedno sa njegovim prijateljima Igorom Bošnjakom i Lukom Medićem, zbog sumnje da je falsifikovao dokumenta.

Roganović u trenutku razorne ekslozije bio je za upravljačem “Golfa 5”, kada je, po svemu sudeći, iz daljine pritisnut taster, nakon čega je nastao pravi haos.

Duško i njegov brat od strica Vladimir Roganović okarakterisani su kao vođe “kavačkog klana” a u žižu javnosti dospjeli su 2009. godine nakon ubistva vođe navijača “Delija” Marka P. Vesnića. Obojica su, zajedno sa Draženom Čađenovićem koji im je bio saučesnik, bili u bjekstvu, dok se nisu predali. Zbog ovog ubistva Duško Roganović osuđen je na 12 godina zatvora, a odlukom Apelacionog suda smanjena mu je zatvorska kazna na osam godina.

Duško Roganović je takođe osumnjičen da je 29. oktobra 2006. godine pokušao da ubije Vladimira Dželatovića iz Herceg Novog. On je, nakon kraće svađe, nožem nanio više lakših tjelesnih povreda Vladimiru Dželatoviću. Dželatović je tom prilikom zadobio povrede u predjelu donjih ekstremiteta, a Roganović je uspio da pobjegne sa lica mjesta i pobjegne u Srbiju i to zahvaljujući jednom policijskom inspektoru, koji ga je ubacio na redovnu avionsku liniju Tivat – Beograd bez prethodne kontrole i kupovine avionske karte.

Vladimir Roganović ubijen je 21. decembra 2018. godine u centru Beča. On je izlazio iz poznatog bečkog paba “Figlmuler”, kada su u njega i Stefana Vilotijevića ispaljeni hici. Kako je rekao jedan od zaposlenih u ovom baru, napadač je vjerovatno čekao svoje žrtve.

Vladimir je u Srbiji osuđen na osam mjeseci zatvora zbog falsifikovanja isprava, a izručen je početkom godine Crnoj Gori koja ga je tražila zbog dva krivična dela. Roganović je u Crnu Goru tada prebačen avionom.

Vladimir Roganović

Crna Gora je za njim raspisala potjernicu jer je osumnjičen za lažnu dojavu o postavljenoj bombi u diskoteci, a treba da odsluži i kaznu zbog nelegalnog oružja.

On je sa bratom od strica Duškom bio optužen za ubistvo Marka Vesnića, vođe “delija”, jula 2009.

Vladimir je bio u spuškom pritvoru, ali je 2014. oslobođen krivice.

Dok je bio u pritvoru policija ga je osumnjičila da je naručivao bombaške napade ispred kuće braće Milivoja i Milenka Ivaničevića, službenika ZIKS-a.

Vladimir uhapšen je u maju 2017. godine zbog falsifikovanja dokumenata zajedno sa njegovim prijateljima Igorom Bošnjakom i Lukom Medićem.