Montenegro

Ko su najveći profiteri od pandemije?

Pandemija korone je mnoge ljude osiromašila, neke preduzetnike obogatila, dok su drugi – postali još bogatiji. Neke branše su u velikoj krizi, druge su odjednom jako tražene.

Bogat, još bogatiji, Džef Bezos

Osnivač Amazona Džef Bezos je van svake kategorije. Kompaniji Amazon za vrijeme pandemije ide bolje nego ikad. Cijena akcije skače od rekorda do rekorda. Bezos, najbogatiji čovjek na svijetu i prije pandemije, sada je postao još mnogo bogatiji i ima 160 milijardi eura.

Ilon Mask je bacio oko na vrh

Pravite automobile, ali vas vrjednuju kao tehnološku kompaniju! Ilonu Masku je to uspjelo sa Teslom. Njegova kompanija je profitirala od poleta koji je pandemija na berzi izazvala oko svega što ima veze sa tehnologijom. Preduzetnik rođen u Južnoj Africi nedavno je pretekao Bila Gejtsa i sa bogatstvom koje se trenutno procjenjuje na 110 milijardi eura, kreće se prema vrhu na kojom je Bezos.

Ilon Mask

Rad kod kuće – Zoom

Rad kod kuće u vrijeme pandemije je veliki blagoslov za Erika Juana. Osnivač platforme za komunikaciju Zoom, došao je u SAD iz Kine kada je imao 27 godina. Poslije nekoliko godina za WebEx, osnovao je sopstvenu video platformu i 2019. otišao na berzu. Cijena akcije Zoom-a je eksplodirala. Neto vrijednost ljubitelja košarke Juana procenjuje se na 16 milijardi eura.

Sport kod kuće – Peloton

Zatvorene teretane i ograničenje kontakta išli su Džonu Foliju na ruku. 2013. je bio početnik i pokušavao da dođe do kapitala za njegove umrežne sprave za vježbanje – danas ga investitori zaspaju. Cijena akcije firme Peloton se od početka pandemije utrostručila i neočekivano učinila skoro 50-godišnjaka milijarderom.

Kreiranje prodavnica na internetu

Shopify je softver koji omogućava trgovcima da sami kreiraju internet prodavnice i povežu se sa firmama koje se bave logistikom. Tobijas Litke stoji iza koncepta. Rodom iz Koblenca 2002. emigrirao je u Kanadu i počeo – u garaži. Shopify je sada najvrjednija kanadska kompanija. Cijena akcije se više nego udvostručila od marta, a bogatstvo 39-godišnjaka procjenjuje se na 7,5 milijardi evra.

Tobias Litke (Foto: Wikipedia)

Odjednom milijarder

Vakcina protiv korone koju je razvio Bajontek iz Majnca, firma čiji je suosnivač i vlasnik Ugur Šahin, prva je u Evropi dobila odobrenje za masovnu upotrebu. To znači da je Šahin, koji se doselio iz Turske, ne samo odjednom postao svjetski poznat, već se i izuzetno obogatio. Vrijednost njegovih akcija se procjenjuje se na preko dvije milijarde eura.

Šahin

Kuvanje kod kuće

HelloFresh je firma koja vam predlaže šta da kuvate i dostavlja paket sa svim sastojcima. Od početka pandemije – profit je više nego utrostručen, prodaja više nego udvostručena – prema tromjesečnom bilansu početkom novembra. Suosnivač i dioničar Dominik Rihter profitira od zatvorenih restorana i trenda ka kuvanju kod kuće. Još nije miljarder, ali već ima prave sastojke – i za to.

Bivša supruga – i još jednom Amazon na vrhu

Pandemija i Amazon nisu učinili bogatijim samo Džefa Bezosa – Mekenzi Skot, njegova bivša supruga, takođe je dobro zaradila zahvaljujući svom paketu akcija. Sada je na prvom mjestu na listi najbogatijih žena na svijetu – sa bogatstvom koje se procjenjuje na skoro 60 milijardi eura.

Football news:

Police have referred Giggs' case to the Crown Prosecution Service. Ex-Manchester United player accused of assaulting a girl
Roma delivered sleeping bags, masks and hats to the Roman homeless. 10 homeless people have died in the last three months in the city
Mikel Arteta: Willian and Pepe tried their best. They have a desire
Mayoral has scored 5 goals for Roma in his last 4 games when he started
Very realistic tattoo of Maradona. Like a real picture
Tomori about Milan: It's an honor to fight for this great club. I want to show myself on the field
Ex-president of Barca Gaspar: The club did not want to pay part of the compensation to Aragones. I paid the difference myself