Montenegro

LGBT Forum Progres: Policija odmah uhapsila osobu koja je vrijeđala Boškovića, a zajednica mjesecima čeka odgovor na prijave

Nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar ukazale su na, kako kažu, nejednako postupanje Uprave policije, te potencijalno ograničavanje slobode govora građanina M.R. koji je danas lišen slobode uslijed uvrjedljive objave upućene na račun ministra Predraga Boškovića, putem društvene mreže „Facebook“.

“Prema navodima Portala CDM, građanin M.R. lišen je slobode jer se sumnjiči da je počinio prekršaj iz Zakona o javnom redu i miru – vrijeđanje i drsko ponašanje. Imajući u vidu činjenicu da je za ovo prekršajno djelo zaprijećena kazna do 400 eura, odnosno kazna zatvora do 30 dana, te da su kleveta i uvreda uklonjene iz Krivičnog zakonika Crne Gore, iskazujemo zabrinutost i interesovanje oko načina na koji je Uprava policije procijenila da je izraz „splačina“ razlog za lišavanje slobode ovog pojedinca. S druge strane, počinioci koji na račun LGBTIQ zajednice šire govor mržnje, prijetnje i daleko teže uvrede gotovo nikada nisu procesuirani na ovaj način”, navodi se u zajedničkom saopštenju ovih organizacija.

Kada su u pitanju politički aktivne osobe iz javnog života, navode da primjećuju promptnu i snažnu reakciju Uprave policije i korišćenje svih raspoloživih sredstava u pronalasku i sankcionisanju počinilaca, a kada je LGBTIQ zajednica u pitanju na odgovor na prijavu Upravi policije se čeka i po nekoliko mjeseci. Ovome u prilog ide i činjenica da je tokom proteklih nekoliko mjeseci podneseno nekoliko stotina prijava Upravi policije, a da niti jedno lice, čak i kada je u pitanju poziv na javno spaljivanje LGBTIQ osoba, nije lišeno slobode.

“Cijenimo da je u ovom konkretnom slučaju gospodin Bošković stavljen u povlašćen položaj u odnosu na druge građane Crne Gore, a posebno imajući u vidu da on kao javna osoba mora biti spreman na kritiku javnosti, čak i kada ta kritika sadrži uvrjedljive konotacije. Pozivamo Skupštinu Crne Gore da hitno donese izmjene i dopune zakona kako bi se društvene mreže precizno tretirale kao dio javnog prostora i da napravi jasnu razliku u zakonodavnim okvirima između slobode govora i govora mržnje, odnosno podvuče liniju gdje prestaje sloboda govora, a počinje govor mržnje. Ne smije se ostavljati prostor za individualno tumačene od slučaja do slučaja, jer se u nedostatku ovog razgraničenja opterećuje i usporava rad pravosudnog sistema, a nerijetko dolazi i do zloupotreba”, dodaju u saopštenju.

LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar apeluju da se jasno utvrdi odgovornost onih u okviru sistema koji na ovakav način hapse građane i građanke Crne Gore zbog uživanja slobode govora i kritika na račun javnih funkcionera, te da se ovakvoj praksi stane na kraj.

“Zakon i njegovo tumačenje moraju biti jednaki za sve, bez obzira da li je žrtva ministar ili običan građanin”, zaključuju u saopštenju.

Football news:

Khabib reacted to Maradona's death: One of the greatest. Millions love football because of it
Gasperini on 2:0 with Liverpool: This is unbelievable. Atalanta played their football
Simeone on Maradona's death: Impossible to believe. He infected us with football. This is a great loss for me
Bayern and city are already in the Champions League play-offs. Who is already with them, and who is in step?
Conte Pro 0:2 from Real Madrid: We saw the difference between them and us. Inter made too many gifts
Liverpool have never scored a goal against Atalanta in their home Champions League match
Liverpool lost at home for the first time in 2 years! Gave Atalanta a couple of goals and never hit a goal