Montenegro
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Milioni otišli iz Šula, a za oronule fasade para nije bilo

U poslednjih 12 godina, od kako je Rudnik olova i cinka opet proradio, da su se godišnje izdvajala sredstva samo za po dva stambena objekta, sada ne bi imali ovakav problem, kaže za „Dan“ predsjednik MZ Šula Vukola Kušljević​

Stanovnici Rudarskog naselja Šula muku muče sa održavanjem dotrajalih stambenih objekata. Naglašavaju da godinama iz lokalne uprave niko ništa nije preduzimao da im pomogne iako su se stalno obrćali za pomoć. Posebno su, kako kažu, nezadovoljni što opštinska uprava na godišnjem nivou ubira oko milion eura prihoda od koncesija na rude olova i cinka, kao i od eksploatacija visokokvalitetnih šuma sa područja ove mjesne zajednice a da ništa u nju ne učlaže. Dodaju i da lokalna uprava ubira prihode i od poreza na nepokretnosti, poreza na lična primanja oko 150 zaposlenih u Rudniku „Gradir Montenegro“ i od ekološke naknade, ali za Šula vrijeme je stalo.

Rudnik olova i cinka ponovo radi evo već 12 godina i prema našim saznanjima opštinska uprava je samo od rudnika imala za to vrijeme oko pet miliona eura prihoda. Nažalost niko ništa nije ulagao u našu mjesnu zajednicu – kaže predsjednik Mjesne zajednice Šula Vukola Kušljević i pojašnjava da su mnogi prihodi u lokalnu upravu došli i od eksploatacije šuma.

Kušljević navodi da stanovnici rudarskog naselja, koji su većinom penzioneri, ne mogu od sopstvenih sredstava finansirati postavljanje novih fasada. Dodatna teškoća je što u pojedinim stambenim zgradama, gdje je ima deset stanova, trenutno žive tri ili pet porodica. Veliki broj stanova je prazan, a njihovi vlasnici koji ne žive u Šulima ne mogu ili nisu zainteresovani da ulažu novac u obnovu dotrjalih fasada.

Vraneš: Sredstva iz budžeta će se pravičnije raspoređivati

Tokom prošle nedelje, predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš je posjetio naselje Šula i razgovarao sa jednim brojem mještana. Vraneš je tom prilikom obećao da će se u narednom periodu sredstva iz lokalnog budžeta pravičnije raspoređivati.

-Naselje Šula i čitava ova mjesna zajednica, i pored izuzetno velikih bogastava, ako nije najzapuštenija dio pljevaljske opštine onda je sasvim sigurno na drugom mjestu. Neke probleme ćemo jako brzo rješavati. a neki će se rješavati sporije ali je sasvim sigurno da ćemo ih rješavati – kazao je tom prilikom Vraneš.

– Stanari zgrada ne mogu sami da plate obnovu fasada a trpe mnoge probleme. Tokom zime, usled opalih i dotrajalih fasada, jako je teško zagrijati stambeni prostor. Dotrajale fasade stalno opadaju i prijetnja su po bezbjednost prolaznika – pojašnjava Kušljević u razgovoru za „Dan“.

On poziva novu lokalnu upravu da na pravedniji način rasporedi opštinske prihode, odnosno da u narednom periodu dio sredstava ulaže i u bivše rudarsko naselje.

– U poslednjih 12 godina, od kako je Rudnik olova i cinka opet proradio, da su se godišnje izdvajala sredstva samo za po dva stambena objekta, sada ne bi imali ovakav problem – ističe Kušljević i pojašnjava da u naselju ima oko petnaestak stambenih zgrada i oko dvadeset montažnih objekata.

„U NASELJU ŠULA IMA OKO PETNAESTAK STAMBENIH ZGRADA I OKO DVADESET MONTAŽNIH OBJEKATA, A POSLEDNJA ZGRADA IZGRAĐENA JE SEDAMDESETIH GODINA PROŠLOG VIJEKA

Od stanara jedne od najugroženijih stambenih zgrada, kada su u pitanju fasade, Miloša Despotovića saznajemo da je u zgradi više od pola praznih stanova, te da je bezbjednost preostalih stanara ugrožena, jer se gotovo svakodnevno sa fasade odvaljuju i padaju djelovi maltera.

Prije par dana, moj otac koji ima zdravstvenih problema, izašao je ispred zgrade i malo je hvalilo da strada od pada dijela fasade – priča Despotović i dodaje da je posebno rizično za starija i oboljela lica, ali i za djecu.

Poslednje stambene zgrade u naselju Šula građene su sedamdesetih godina prošlog vijeka. Prekrivači, potkovice, stolarija i fasade su prilično dotrajali. Stanovnici ovog naselja su samoinicijativno izvršili prekrivanje objekata novim krovnim pokrivačem, a određen broj stanara je na svojim stanovima izvršilo zamjenu stolarije. U takvim okolnostima, kada su krovovi u pitanju i stolarija, u ovom naselju svuda se vidi šarenilo koje pokazuje i oslikava prilično loše imovinsko stanje stanovništva.

Izvor-dan