Montenegro

Mišel poručio Bajdenu: Sada je vrijeme da udružimo snage

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel pozvao je novoizabranog predsjednika SAD Džozefa Bajdena da dođe u posjetu Briselu nakon što stupi na dužnost i vrati u normalu transatlantske odnose, narušene u prethodne četiri godine, u vrijeme aktuelnog šefa Bijele kuće Donalda Trampa.

“Sada je vrijeme da udružimo snage. U svijetu koji se mijenja, naše partnerstvo će biti značajnije nego ikad pre za zaštitu naših građana, obnovu naših ekonomija, zaustavljanje globalnog zagrijevanja i za stvaranje bezbjednijeg svijeta”, naveo je Mišel u izjavi poslije današnjeg telefonskog razgovora s Bajdenom.

Mišel je dodao da će “EU i SAD uvijek imati veći uticaj kada zajedno preduzimaju korake”.

EU se često žalila da Tramp doprinosi pogoršanju odnosa dvije strane, a sada se nada da transatlantske veze mogu da budu vraćene na nivo iz vremena administracije Baraka Obame, kada je Bajden bio potpredsjednik SAD.

Brisel i Vašington su se prethodnih godina sporili oko najvažnijih pitanja, od trgovine i bezbjednosti do borbe protiv klimatskih promjena.

Tramp je Evropljane najviše razočarao uvođenjem taksi na uvoz robe iz EU i napuštanjem Pariskog sporazuma o klimi i međunarodnog nuklearnog sporazuma velikih sila i Irana.

Football news:

Pep Guardiola: Tuchel is an exceptional coach. I am sure he will succeed with Chelsea
Flick's future in Bayern is in doubt. He has a difficult relationship with Salihamidzic
Mikhailovich's autobiography - 🔥 Was friends with a criminal boss, rushed to the Inter locker room to deal with Ibra, defeated leukemia
Chelsea's chances of signing Alaba have increased since Tuchel's arrival. Real Madrid is also Interested in the player
Solskjaer about Greenwood: We're talking about the syndrome of the second season. I have always believed that 99% of the effort is 100% of the failure
Oscar: Salah at Chelsea was unstoppable in training, but on the pitch he was timid. Not enough confidence
Koeman on Barca's debts: We helped the club by lowering salaries. This situation is not only here - everyone is suffering because of the coronavirus