Montenegro

Nova većina će pristati na sve samo da sjednu u fotelje

U demokratiji je nezapamćeno to što se desilo u Crnoj Gori, jer obično se glasa za programe partija, a ovdje se glasalo za svetinje i iracionalnu stvar da li će neko da ih otme ili ne – kaže za Pobjedu Darko Trifunović, profesor Fakulteta za bezbjednost u Beogradu. Ističe da je u Crnoj Gori stvoren vrlo opasan model koji lako može da se obije i Srbiji o glavu.

Da li su Vas iznenadili rezultati izbora u Crnoj Gori?

TRIFUNOVIĆ: Nijesu. Očigledno je da to nijesu izbori na kakve smo navikli. U demokratiji je nezapamćeno to što se desilo u Crnoj Gori, jer obično se glasa za programe partija, a ovdje se glasalo za svetinje i iracionalnu stvar da li će neko da ih otme ili ne. U Crnoj Gori je stvoren vrlo opasan model koji lako može da se obije i Srbiji o glavu. Čitava infrastruktura koja je napravljena na teritoriji Srbije u velikoj mjeri uticala je na izbore u Crnoj Gori i dovela do ovih rezultata. Ta infrastruktura nije demontirana i postoji opasnost da se ona vrlo lako okrene i protiv vlasti u Srbiji. Posebno osjetljive teme su crkva i Kosovo. Ali, treba potražiti i odgovornost ljudi u Crnoj Gori koji su omogućili da takve strukture djeluju na teritoriji Crne Gore.

Pred kakvim bezbjednosnim izazovima će se naći nova koalicija s obzirom na to da njena najveća partija ima blisku vezu sa Rusijom. Da li sada možemo da očekujemo snažniji uticaj Rusije u Crnoj Gori?

TRIFUNOVIĆ: Ne. Vidjeli smo da je ta koalicija prihvatila sve ono protiv čega su se zalagali u izbornoj kampanji. Oni će gledati da po svaku cijenu i različitim političkim trikovima sastave vladu – pristaće bukvalno na sve: članstvo u NATO, neotpriznavanje Kosova. Već sada pokušavaju da samelju manje koalicione partnere: pozivaju manjine da im se priključe i čim im se budu priključile partije i koalicije koje razmišljaju i rade proevropski na određen način će ih staviti u šah-mat poziciju. U ovom trenutku ne treba očekivati da se Rusija umiješa, ali to treba očekivati dugoročno. Ako se sjećate, najavljivali smo poslije državnog udara još jedan snažniji udar na Crnu Goru koji se i desio kada su određeni sveštenici SPC nosili mošti po kućama, kleli određene ljude i funkcionere iz Srbije.

Ta koalicija je došla na vlast jer je javno propagirala da će otpriznati Kosovo i da zaustavi napredak Crne Gore ka evroatlanTskim integracijama. Sada odjednom pred licima građana potpisuju sporazum da prihvataju sve to. Onda se postavlja pitanje, da li da budem toliko oštar, da li su to bile slatke laži i da li su oni koji su glasali za njih pristali na platformu koju sada vidimo ispred nas.

Imamo razne analize u kojima se kaže dosta je bilo 30 godina vladavine DPS-a. Zašto se u obzir uzima samo broj godina na vlasti, a ono što je urađeno za to vrijeme je u drugom planu, često se i ne pominje?

TRIFUNOVIĆ: Niko nije spominjao Angelu Merkel i koliko je ona na vlasti. Crna Gora ima oko 600 hiljada građana. Minhen ima nekoliko miliona stanovnika, a gradonačelnik Minhena je demokratski izabran, evo 30 godina je na vlasti.

Ovdje je drugi narativ, sada vidimo političare iz trećeg ešalona koji se nijesu pojavljivali na litijama, jer oni koji su se pojavljivali nijesu uspjeli ličnim autoritetom ni političkim platformama da zadobiju povjerenje građana i naprave nešto bolje u Crnoj Gori upravo tih 30 godina. Onda su pokušali da preko Beograda zavladaju Crnom Gorom, pošto im nije uspjelo onda su pokušali preko Rusije i evo uspjelo im je. Nijesu ni formirali vladu a uradili su salto mortale, kako će na to da reaguju njihovi glasači i koalicioni partneri.

Kako vidite dalju ulogu SPC u Crnoj Gori?

TRIFUNOVIĆ: Amfilohije Radović treba da ode. On je prokleo žive ljude i sve koji su protiv Rusije: držao je opijelo od predsjednika Vučića do ministra spoljnih poslova Dačića. Odakle mu pravo to da radi? Sjedi na tronu Svetog Petra Cetinjskog, igra se sa moštima Svetog Vasilija Ostroškog, drži u svom posjedu tri najveće relikvije u hrišćanstvu. Šta on zamišlja – ko je?

Nijesam protiv Ruske crkve i naroda, ali sam protiv ruske politike koja je maligna na ovim prostorima. Ruska politika je Srbiju uništila i zamotala u crno: od ruskih eksponenata i špijuna, od Slobodama Miloševića i Mirjane Marković i svih zlikovaca koji su Srbiju uvukli u bespotrebne ratove za račun Kremlja i ruskih službi pa do najveće pljačke Srbije preko naftne industrije. Sad dođe neki Amfilohije i kaže neka je proklet svako ko je protiv Rusije. Umjesto da je mirio Srbe i Crnogorce, on je unio jabuku razdora iz ličnih i ekonomskih interesa i stavio se u funkciju Rusije u odnosu na Crnu Goru – zato će morati krivično da odgovara.

Kakvi će biti odnosi između Crne Gore i Srbije nakon formiranja nove vlade u Podgorici: mogu li se za početak riješiti nesporazumi oko izručenja Svetozara Marovića i boravka Branke Milić u Ambasadi Srbije u Podgorici – jer ih potražuje crnogorsko pravosuđe?

 TRIFUNOVIĆ: Oduvijek sam se zalagao da Srbija i Crna Gora imaju najbolje odnose. Ne smijemo jedni drugima da se miješamo u unutrašnju politiku i moramo da poštujemo jedni druge. Svaki Srbin kojem smeta crnogorska zastava treba da potraži pomoć psihologa jer zastava kralja Nikole je na Mojkovcu štitila odstupnicu srpskoj vojsci. Crnogorska vojska je do zadnjeg izginula i nije imala više sa čim da ratuje.

Koliko poštujem srpsku zastavu, toliko poštujem i crnogorsku i državu Crnu Goru koja je sa Srbijom 13. jula 1878. godine stekla državnost. Taj dan treba da bude zajednički datum srpske i crnogorske državnosti – apelujem na vlade obje države da se on zajednički obilježava. Naša prošlost je mnogo uvezana, sadašnjost je neraskidiva a budućnost je pred nama. Ne možete da kažete Srbin a da ne mislite Crnogorac i obratno.

Želim da se svaki Crnogorac koji dođe u Beograd osjeća onako kao što se ja osjećam i u Podgorici, Baru, Herceg Novom i bilo gdje drugdje. Vrijeme konflikata i podjela mora da stane, da se pomirimo da je Crna Gora nezavisna i suverena država i da ima pravo da uređuje svoje odnose i bira svoju spoljnu politiku. I Srbija će pratiti sličan put Crne Gore.

Football news:

Highlight of the month: the Rangers forward scored from 50 meters (the farthest goal in the history of the Europa League). Gerrard says he's never seen anything more beautiful 😍
Mourinho on 3:0 with LASK: Difficult opponent, but Tottenham played so that the victory seemed easy
Stefano Pioli: Milan is not an ordinary team. He plays with less dedication after the Derby
Barca players - report on salary cuts: We are not going to put up with the violation of our rights by the club
Milan are 21 games unbeaten in all competitions. Next game - with Roma
A year ago, a forest was planted at the rival CSKA stadium. The author paid attention to the felling of trees
Conceisau about the refereeing of the game with Manchester City: I Apologize to the Portuguese referees after what I saw here