Montenegro

Obuku Crvenog krsta prošle 104 nezaposlene žene: Pružanje usluge pomoć u kući za starije

U periodu od 16. do 20. septembra, u Domu solidarnosti Crvenog krsta, u Sutomoru organizovana je peta, posljednja po redu, obuka za pružanje usluge pomoć u kući za starije. Obuku je pohađala 21 nezaposlena žena iz: Bijelog Polja, Herceg Novog, Bara, Nikšića, Podgorice i Budve.

“Selekcija kandidatkinja koje su pohađale obuku vršena je u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje Crne Gore i njihovim područnim jedinicama, kao i na osnovu javnog poziva koji je Crveni krst objavio početkom septembra putem društvenih mreža i medija. Cilj obuke je bio sticanje zanja i vještina potrebnih za rad sa starijima, tj. pružanje usluge pomoć u kući”, navodi se u saopštenju Crvenog krsta.

Tokom pet dana učesnice su imale priliku da slušaju prezentacije, ali i učestvuju u grupnim diskusijama i kreativnom radu, na teme: program pomoć u kući; struktura korisnika i njihove potrebe; uloga i obaveze gerontodomaćica; motivacija za rad; timski rad; organizacija vremena; prevencija sindroma izgaranja; obavljanje kućnih poslova; higijena prostora i korisnika; aktivno slušanje; komunikacija sa starijim osobama sa oštećenjem sluha i/ili vida; rješavanje konflikata; porodični odnosi; nasilje nad starijima; mentalno zdravlje starijih; prva pomoć i zdravo starenje.

Od početka godine, Crveni krst Crne Gore realizovao je pet obuka za pružanje usluge pomoć u kući. Obuke su prošle ukupno 104 žene iz 12 opština: Danilovgrad (dvije), Podgorica (sedam), Cetinje (jedna), Mojkovac (dvije), Berane (četiri), Pljevlja (23), Tivat (četiri), Bijelo Polje (29), Herceg Novi (devet), Bar (devet), Nikšić (13) i Budva (jedna).

Sve obuke održane su po akreditovanom programu, a sve učesnice su po završetku dobile sertifikat koji izdaje Zavod za socijalnu i dječju zaštitu. Za sve polaznice obuka Crveni krst Crne Gore je obezbijedio smještaj, ishranu, putne troškove i priručnike za rad. Realizatori obuke su bili zaposleni Crvenog krsta i iskusne gerontodomaćice.

“Obuke za pružanje usluge pomoć u kući realizovane su u okviru projekta “Pomoć u kući – profesija budućnosti”, koji finansiraju Grad Beč i Austrijski Crveni krst, a partneri na projektu su bili Zavod za zapošljavanje Crne Gore, kao i Zavod za socijalnu i dječju zaštitu”, zaključuje se u saopštenju.

Football news:

Arteta about 0:1 with Leicester: I Don't know why the hell our goal was canceled. It is difficult to create space when 10 people are sitting behind the ball line
Rodgers on 1-0 with Arsenal: Leicester deserved to win. Vardy is a world-class player
Juve without Ronaldo could not beat Verona and Crotone in Serie A
Vardy has scored 11 goals in 12 games against Arsenal in the Premier League. Only Rooney has more
15,000 Teddy bears were planted at the Heerenveen match as part of a campaign to fight cancer. Toys sold for 230 thousand euros
Adidas and Pharrell Williams have reinvented the old forms of Real Madrid, Arsenal, Manchester United, Bayern Munich and Juve. The design is hand-made and celebrates imperfection
Barcelona filed a complaint about the refereeing of the match with Real Madrid to the Spanish football Federation