Montenegro

Od sjutra vakcinacija protiv gripa, stigle dovoljne količine vakcina

Svi domovi zdravlja u Crnoj Gori od sjutra će početi sa vakcinacijom građana protiv sezonskog gripa, najavio je direktor podgoričkog Doma zdravlja Nebojša Kavarić.

On je za Novu M kazao da će domovi zdravlja dobiti količine vakcine shodno broju stanovnika u određenom gradu, kao i da nema bojazni da će ih faliti.

Kavarić napominje i da opasnost od korona virusa nije prošla, već da nas, po prognozama Svjetske zdravstvene organizacije, novi vrhunac epidemije očekuje krajem novembra.

Vakcine su stigle i biće dostavljene domovima zdravlja širom Crne Gore, 14 domova zdravlja na teritoriji Podgorice već ih je dobilo, ali i oni u Baru, Nikšiću, Danilovgradu kao i opštine u sjevernoj regiji, dok će sjutra stići javnim zdravstvenim ustanovama na Cetinju, i opštinama u južnoj regiji.

“Vakcinacija zbog priprema, objavljivanja, preporuka javnog poziva u Domu zdravlja Podgorica će početi u petak ujutro, i nadamo se da ćemo završiti u roku od mjesec dana najveći dio vakcinacija protiv sezonskog gripa”, rekao je Kavarić.

Crna Gora ove godine raspolaže sa 31.000 doza vakcine, što je 40 odsto više nego godinu ranije, a domovi zdravlja će dobiti količine vakcina shodno broju stanovnika u određenom gradu.

“Vrlo smo dobro, strogo, vrlo kriterijumski potkovano proračunali sa IJZ, to su količine koje su dovoljne glavnom gradu i korisnicima koji treba da se vakcinišu” dodao je on.

Kad je riječ o kovid pozitivnim pacijentima, Kavarić kaže da je preporuka da pacijenti nakon preležanog korona virusa vakcinu protiv sezonskog gripa prime nakon mjesec, dok asimptomatski mogu bez problema primiti vakcinu, ako su u rizičnoj grupi koju čine građani stariji od 65 godina, hronični bolesnici, uključujući i djecu sa hroničnim oboljenjima, kao i zdravstveni radnici.

Prvi čovjek podgoričkog Doma zdravlja kaže da će se prilikom vakcinacije protiv sezonskog gripa ići na zakazivanje, a ona bi, kako sada stvari stoje, trebalo da se odvija u skoro svim objektima primarne zdravstvene zaštite.

“Biće objavljen broj za svaki objekat, i imamo poseban telefonski broj koji ćemo objaviti, uz saopštenje doma zdravlja koji je samo za nepokretne pacijente”, navodi Kavarić. .

Football news:

Mikel Arteta: Arsenal in the Premier League are not as formidable in attack as in the Europa League
Roma have 4 wins in 5 rounds of the Eurocup season for the first time
Soboslai could move to Leipzig in the winter if Salzburg fail to qualify for the Champions League play-offs. The midfielder is also of Interest to Bayern
Bale has 200 career goals. He hasn't scored in European competition for 2 years
Fati became socio of Barca, but will not be able to vote in the next election
Jose Mourinho: some Tottenham players coming to visit LASK, Ludogorets, think they don't belong there
Pioli on 4:2 with Celtic: Milan did not lose their head at 0:2 and continued to play as a team