Montenegro

Otvoren najdublji bazen na svijetu koji ima podvodne pećine

U Poljskoj, na 40 kilometara od Varšave u gradu Mščonovu otvoren je ronilački bazen dubok 45,5 metara. Bazenski kompleks “Deepspot“, ima 8.000 kubika vode, što je 20 puta više od količine vode u običnom bazenu.

U kompleksu postoje mnogobrojne imitacije koje podsjećaju na podvodne pećine i ruševine civilizacije Maja.

Za razliku od običnih bazena, „Deepspot” bazen prima posjetioce uprkos pandemiji koronavirusa, jer je namijenjen roniocima i njihovim treninzima. U planu je i izgradnja hotela, iz čijih soba će se pružati pogled na unutrašnjost bazena.

„To je najdublji bazen na svijetu“, rekao je direktor Mihail Braszinski, koji je zaljubljenik u ronjenje, prenosi RTS.

Trenutni nosilac Ginisovog rekorda je bazen koji se nalazi u Termama Montegroto u Italiji, koji je dubok 42 metra.

Međutim, ovaj neobični bazen u Poljskoj držaće rekord samo pola godine jer će do tada biti završen i „Plavi ambis” (Blue Abyss) koji se trenutno gradi u Kolčesteru u Velikoj Britaniji, a koji će biti 50 metara dubok. Bazen “Plavi ambis” biće otvoren 2021. godine.

“Ovdje nema veličanstvenih riba ili koralnih grebena, pa to nije zamjena za more, ali je definitivno dobro mjesto za učenje i trening kako biste bezbjedno ronili u vodi“, rekao je Przemislav Kaprzak, 39-godišnjak instruktor ronjenja.

„Prvi put smo se spustili pet metara, ali možete vidjeti sve do dna – olupine, pećina – veličanstveno je“, istakao je Jerži Novacki, ronilac.

Direktor bazena naveo je da će bazen koristiti i vatrogasci i vojska. Postoji mnogo scenarija za obuku, a takođe možemo testirati različitu opremu.

Tokom dvije godine potrebne za izgradnju bazena upotrijebljeno je oko 5.000 kubnih metara betona, a izgradnja je koštala oko 40 miliona zlota (8,9 miliona eura, 10,6 miliona dolara).

Football news:

Lampard's sacking in the insiders: tension with Granovskaya, Abramovich's fury after Leicester, lack of communication with players
Guardiola on Lampard's departure: There are no projects. You need to win - or you will be fired
Gary Neville: We will discuss Tuchel's departure in 1.5-2 years, I am sure. This is how Chelsea works
Valery Gazzaev about his son in Siena: He's only 40, he needs to gain experience. The deputy of the State Duma Valery Gazzaev commented on the appointment of his son Vladimir as the head coach of Siena from the 4th division of Italy
Pedri about Barca: I got where I wanted to go. Learning is easier when there are good players around
Rangnick refused to take charge of Chelsea on an Interim basis
Bruno on van de Beke: I would not be happy if I was in Donny's position