Montenegro

Pandemija ugrozila opstanak britanskih muzeja

Udruženje Art Fund je saopštilo da 60 odsto britanskih muzeja strahuje da neće preživjeti pandemiju koronavirusa.

Udruženje koje zasniva procjenu na anketi sprovedenoj krajem 2020. godine, ukazalo je da bi novo “zaključavanje” uvedeno početkom januara moglo “znatno da poveća ovaj broj” i da dovede do toga da neki muzeji zauvijek zatvore svoja vrata.

“Ovo poslednje ‘zaključavanje’ je težak udarac koji dovodi do toga da se muzeji i galerije bore za preživljavanje”, rekla je direktorka Art Funda Dženi Valdman, i ukazala da mali muzeji, iako važni, nemaju rezerve da prebrode zimu.

“Pandemija nas je bacila na kolena” rekao je Dejvid Grin, direktor londonskog muzeja Florens Najtingejl koji je već prošle godine morao da odustane od važne proslave 200-godišnjice.

Grin je rekao da bi, ukoliko kriza potraje, mogli da postanu potpuno nesolventni što znači da je teško reći da li će moći ponovo da otvore vrata.

Institucije kulture, primorane da ne rade, finansijski su teško pogođene pandemijom tokom koje je u Velikoj Britaniji umrlo više od 93.000 ljudi što je više nego bilo gde drugdje u Evropi.

Vlada je hitno dala 1,57 milijardi funti za cio sektor kulture, što je pozdravljeno, ali nedovoljno.

Udruženje Art Fund je u petak objavilo da daje dodatnih 750.000 funti za 23 kulturne institucije, te time njegova podrška tom sektoru od početka pandemije raste na 2,25 miliona funti.

“Taj novac će korisnicima omogućiti da se razvijaju i da se prilagode izazovima pandemije”, ali je daleko od dovoljnog, navela je ta organizacija i ukazala da ima 451 zahtjev muzeja za pomoć od ukupno 16,9 miliona funti.

Football news:

Messi scored his 13th goal in La Liga in 2021 - the best result of the top 5 leagues in Europe. Levandowski has a goal less
Bale has scored 4 (2+2) points in his last three matches for Tottenham
Messi scored in the 7th La Liga match in a row and led the list of scorers
Promes returned to Spartak - what do we expect from him?
Javier Mascherano: Barcelona is a special club. It is difficult to find a team with the same ingrained philosophy
Dybala flew to Barcelona for a checkup with a surgeon. He is still concerned about a knee injury
Everton have extended their contract with Ding until 2025