Montenegro
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Pljevaljski penzioneri Neće da ljetuju na Žabljaku nego u Ulcinju

Odmor i oporavak u Ulcinju koristio je prošle godine 101 penzioner iz Pljevalja, dok za Žabljak nije bilo zainteresovanih, kazao je za „Dan“ Vukadin Damjanović, predsjednik udruženja penzionera

Penzioneri iz Pljevalja, članovi udruženja penzionera, imaju mogućnost da odmor po povlašćenim cijenama provode na Žabljaku, ali oni to ne rade. Sa druge strane, interesovanje za odmor u penzionerskom odmaralištu u Ulcinju mnogo je veće nego što je to omogućeno pezionerima iz grada pod Golubinjom. Iz Udruženja penzionera Pljevlja ističu da je za oko pedeset odsto veće interesovanje za odmaralište u Ulcinju nego što postoji broj odobrenih mjesta, a za odmor na Žabljaku nema prijava. Penzioneri iz Pljevalja su saglasni da bi pripadnici trećeg doba sa sjevera trebalo da imaju odmor na moru, a oni iz primorskih gradova trebalo bi da ljeta provode na planini i da se tu napravi nekakav balans.

– Odmor i oporavak u Ulcinju koristio je prošle godine 101 penzioner, dok za Žabljak nije bilo zainteresovanih, kaže za „Dan“ Vukadin Damjanović, predsjednik Udruženja penzionera Pljevlja.

Ugalj na rate kupilo 1.250 penzionera

Inače, ubjedljiva većina pljevaljskih penzionera nije u mogućnosti sebi da priušti odmor i boravak na moru iako to žele. Od 6.487 penzionera u Pljevljima njih 3.906 prima penziju manju nego što je prosječna penzija na državnom nivo, u iznosu od 362 eura. Stoga je za njih jedina mogućnost da ljetuju u penzionerskom odmaralištu po nižim cijenama. Koliko je težak život pljevaljskih penzionera može se zaključiti i po tome da je tokom prošle godine 1.250 penzionera uzelo ugalj od Rudnika uglja na odloženo plaćanje. Pljevaljskoj kompaniji 2.547 tona uglja penzioneri su plaćali u pet mjesečnih rata.

Da bi bilo potrebno odobriti više mjesta u odmaralištu u Ulcinju smatraju penzioneri iz sela Kosanica. Oni posebno ističu da bi penzioneri koristili priliku da se u toku ljeta odmore i oporave u Ulcinju, nakon dugih i hladnih pljevaljskih zima. Ističu da takav odmor i oporavak i pored dobre ponude pljevaljskim penzionerima nije moguće obezbijediti na Žabljaku.

– Mislim da bi naše udruženje penzionera trebalo da insistira kako bi dobilo što više mjesta za odmor u Ulcinju jer kod pripadnika treće dobi vlada veće interesovanja za baravak na moru nego na planini – kaže Pajo Gledović, predsjednik mjesnog odbora penzionera sa Kosanice.

On ističe da je svima jasno zbog čega penzioneri iz Pljevalja tokom ljetnjih mjeseci ne žele da odmaraju na Žabljaku već na moru i podsjeća da je upravo Kosanica mjesto gdje su tokom zimskih mjeseci temperature vazduha najniže u cijeloj Crnoj Gori, a izuzetno su niske i tokom ljetnjih mjeseci. Gledović naglašava da je prošle godine, u julu, na Kosanici zabilježena temperatura vazduha ispod nule, što najbolje govori o surovosti vremenskih prilika na ovom području. Gledović kaže da je zimski period veoma dug i da je nepogodan za sve starije ljude, te da su mnogi pljevaljski penzioneri oboljeli od reumatskih bolesti, pa im je za oporavak potrebna blaga primorska klima.

– Naši ljudi su željni ljeta. Blage klime. Šta će oni da iz Pljevalja idu u Žabljak. Zato pljevaljskim penzionerima i ne treba odmor na Žabljaku. Penzionerima iz Pljevalja termine za odmor u Žabljaku treba zamijeniti terminima za odmor u Ulcinju jer nakon duge i hladne zime pripadnicima treće dobi iz grada pod Golubinjom ne pada na pamet da ljeto provode na planini – naglašava Gledović.

Izvor-dan