Montenegro
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Pljevlja: Taksisti traže da im se omogući da voze ulicom Kralja Petra

Taksisti tvrde da je bivša lokalna vlast prilikom rekonstrukcije ulice Kralja Petra nezakonito zatvorila dio ulice za saobraćaj, pa su prisiljeni da prilikom uzimanja putnika na štandu kod hotela „Pljevlja“ voze u rikverc kako bi se uključili u saobraćaj.

Samostalni taksi prevoznici traže od nove lokalne uprave da se izvrši otvaranje dijela ulice Kralja Petra, kako bi se nesmetano odvijao saobraćaj od hotela „Pljevlja“ do sjedišta lokalne uprave. Taksisti tvrde da je bivša lokalna vlast prilikom rekonstrukcije ulice Kralja Petra nezakonito zatvorila dio ulice za saobraćaj. Na taj način taksisti su prisiljeni da prilikom uzimanja putnika na štandu kod hotela „Pljevlja“ voze unazad, kako bi se uključili u saobraćaj u Skerlićevoj ulici.

– Radovi na rekonstrukciji ulice Kralja Petra su u cjelini izvođeni i bez projekta – kaže Predrag Ćalov, samostalni taksista i predsjednik jednog od taksi udruženja.

Navodi da novoj vlasti za ove radove nije potreban projekat, jer su i poslovi prije tri godine rađeni bez projekta.

Potrebno je skratiti pješačku zonu i otvoriti mogućnost da taksisti mogu da se kreću ovim dijelom ulice Kralja Petra. Predstavnici bivše vlasti su na kafanskim stolovima i na običnim papirima crtali kako da izvrše radove – tvrdi Ćalov i dodaje da je sada na novoj lokalnoj vlasti da ispravi nepravdu učinjenu prema taksistima i da uklone popločani dio ulice, koji je nekada bio kolovoz za prolaz taksi vozila.

– Nepravdu treba što prije ispraviti jer samostalni taksisti mnogo lošije rade nego što su ranije radili. Mislim da lošije rade i trgovački objekti u blizini jer niko ne može više da se ovdje parkira – kaže Ćalov i napominje da se konsultovao sa ljudima od struke, kako saobraćajne, tako i sa pravnicima i da su mu svi kazali da je sadašnja situacija neodrživa.

– Inženjeri iz oblasti saobraćaja su mi rekli da nigdje nijesu vidjeli da taksista kada uzme putnika nekoliko desetina metara ide unazad, a potom se uključuje u saobraćaj. Pravnici, sa kojima sam se konsultovao, a među njima je bilo advokata i sudija, tvrdili su mi da prilikom vožnje u rikverc za svaki prestup koji bi učinili taksisti bi na sudu bili krivi – navodi Ćalov.
Iz lokalne uprave nam je objašnjeno da postoji mogućnost da se izrada projekta za rješavanje problema u ulici Kralja Petra unese u budžetski plan za ovu godinu, a javna rasprava o budžetu trebalo bi da počne za sedam dana.

Izrada projekta kasnila dvije decenije

Kada je 2014. godine Demokratska partija socijalista, zajedno sa svojim koalicionim partnerima, preuzela vlast u Pljevljima, tadašnji predsjednik Opštine Mirko Đačić najavio je kao prioritet rekonstrukciju ulice Kralja Petra. Direkcija za javne radove Crne Gore tom prilikom je obećala da će finansirati izradu projekta. Međutim, kako se više od dvije godine odugovlačilo sa dobijanjem projekta, Đačić je izvođača radova uveo u posao rekonstrukcije ulice bez njega. Projekat je stigao pri završetku radova na rekonstrukciji ulice Kralja Petra i ulice Tršove. Radovi su u potpunosti završeni 2019. godine, ali postoje mnogi nedostaci.

Izvor-dan