Montenegro
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Poljoprivrednici strogo da se pridržavaju preporučene doze pesticida“

Poljoprivredni proizvođači misle da će bolji efekat dobiti ako pojačaju dozu pesticida, pa tako dupliraju koncentraciju preparata, međutim, oni se moraju strogo pridržavati zadate koncentracije koja je uputstvom propisana, kazala je gostujući u emisiji „Mreža“ na TVCG savjetnica za zaštitu bilja iz savjetodavne službe u biljnoj proizvodnji Ministarstva poljoprivrede Branka Giljen.

 (Foto: tvcg/printscreen)

Ona je kazala da se intezivna poljoprivredna proizvodnja ne može zamisliti bez upotrebe preparata odnosno pesticida.

„Koliko god da mislimo da su pesticidi otrovni i štetni, važno je da znamo da se oni koriste još od davnih vremena. Naučno je dokazano da u slučaju da se ne koriste hemijski preparati pesticidi, prinos proizvoda bi bio smanjen za 50 odsto“, kazala je Giljen.

Ona upozorava da se ne smije olako shvatati upotreba pesticida. 

„Poljoprivredni proizvođači misle da će bolji efekat biti ako se pojača doza pesticida, pa tako duplaju koncentraciju tog preparata, odokativno odmjeravaju, međutim postoje sprave na osnovu kojih se vrše tačno odmjeravanje preparata. Moraju strogo da se pridržavaju zadate koncentracije koja je uputstvom propisana“, objašnjava Giljen.

Fitosanitarna inspektorka Darja Kraljević kazala je da u Crnoj Gori kontrole u poljoprivredinim apotekama vrši 19 fitosanitarnih inspektora u 90 poljoprivrednih apoteka.

„Samo u Podgorici, Danilovgradu, Tuzima i Zeti nalazi se 70 odsto ukupnog broja poljoprivrednih apoteka, a tu je zaduženo svega pet fitosanitarnih inspektora“, istakla je ona. 

Kazala je da je mali je broj inspektora s obzirom na obim posla.

„Tu nijesu samo kontrole preparata u poljoprivrednim apotekama, već je tu kontrola uvoza, unutrašnja kontrola“, poručuje Kraljević.

Poručuje da inspektori redovno kontrolišu koncentracije pesticida u hrani. 

„Inspekcija redovno radi kontrolu voća i povrća na pijacama i kada se utvrdi da je zastupljena nedozvoljena doza pesticida, ta roba se vraća ili uništava“, poručuje Kraljević.

Kraljević je kazala da imamo manje registrovanih pesticida u odnosu na prošlu godinu.

„Mi imamo registrovana 104 pesticida i to je mnogo manji broj nego što smo imali ranije, trend se smanjuje iz godine u godinu“, poručila je Kraljević. 

Izvor-rtcg