Montenegro

Popa: Nema prosperiteta bez jednakosti

Ambasadorka EU U Crnoj Gori, Oana Kristina Popa, uputila je pismo podrške Centru za ženska prava povodom javnog reagovanja na neprihvatljivo nisku političku zastupljenost žena – opadajući broj poslanica u Skupštini Crne Gore i isključenost žena iz političkih pregovora za sastav nove Vlade.

Ambasadorka Popa je navela da je rodna ravnopravnost u politici pitanje demokratske zastupljenosti i da je neprihvatljivo i neodrživo da više od polovine građana nije zastupljeno u izvršnoj i zakonodavnoj sferi, naglasivši da bez jednakosti nema ni prosperiteta.

Ukazala je i na to da je rodna ravnopravnost značajna komponenta pregovora o pristupanju Evropskoj uniji i da EU zahtijeva da rodna ravnopravnost bude uključena u kreiranje politika na svim nivoima, ne samo u politici, već i u privredi, poslovanju, zdravstvu, socijalnoj zaštiti, obrazovanju, kulturi i drugim oblastima.

U pismu se takođe navodi da će njen zadatak kao novoimenovane ambasadorke EU u Crnoj Gori biti pružanje podrške organizacijama koje se bore za rodnu ravnopravnost u Crnoj Gori i rad sa nadležnim institucijama na izgradnji ravnopravnog i pravednog društva.

Ambasadorka Popa u svom pismu posebno naglašava da u aktuelnoj atmosferi političkih promjena i obećanja bolje budućnosti političari moraju preći sa riječi na djela kako bi se ženama obezbijedilo mjesto koje im pripada. Dodala je da političari imaju veliku odgovornost u rješavanju trajnog problema slabe političke zastupljenosti i učešća žena u Crnoj Gori.

“Politika mora služiti kao primjer. Nema boljeg trenutka od ovog sada da se riječi potkrijepe djelima, kako bi se izgradilo demokratsko društvo utemeljeno na pluralizmu, jednakosti i toleranciji,“ naglasila je ambasadorka.

Centar za ženska prava se zahvaljuje ambasadorki EU u Crnoj Gori na podršci u borbi za rodnu ravnopravnost, ličnom zalaganju za prava žena, i doprinosu promovisanju značajajednakosti za prosperitet društva u cjelini.

“Radujemo se zajedničkom radu u pravcu stvaranja neke bolje, ravnopravnije budućnosti”, navode oni.

Football news:

Barcelona Twitter: Thank you for everything, Diego
Real Madrid: Maradona-an icon of millions of fans, one of the greatest in the history of football
Ukraine was awarded a 0:3 defeat in the game with Switzerland. Because of this, the team is relegated from the top division of the League of Nations
Romario: Maradona's Game delighted Argentina and delighted all of us. He was the best I've ever seen
Napoli on Maradona's death: Forever 💙 goodbye, Diego
Zlatan Ibrahimovic: I miss the Swedish national team. Those who are not bored have already finished their career. I'm not there yet
Ramos has no offers from other clubs. Real Madrid is his priority