Montenegro
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

„Progon ukrajinske crkve, teško tome ko se raduje“

U Ukrajini se dešava takav progon pravoslavnih hrišćana, koji nije viđen još od Oktobarske revolucije, kazao je danas mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Mitropolit Joanikije Mitropolit Joanikije (Foto: Boris Musić, Saborni hram Hirstovog Vaskrsenja, fejsbuk)

Mitropolit je jutros nakon liturgije u Cetinjskom manastiru poručio da se zajedno sa sveštenstvom molio za Ukrajinsku pravoslavnu crkvu i Kijevo-pečersku lavru, a posebno za mitropolita Onufrija.

„Ovo je užasan udar na pravoslavlje. Vrši se najstrašniji progon i to, nažalost, pred očima cijeloga svijeta koji ćuti na tu vapijuću nepravdu gaženja ljudskih i vjerskih prava. Ko najviše ćuti, ko danas, da tako kažemo, gromoglasno ćuti? Upravo oni koji najviše pričaju da se zalažu za poštovanje ljudskih i vjerskih prava“, istakao je mitropolit. 

Prema njegovim riječima, reklo bi se da se cio zapadni svijet raduje i saglašava sa otimanjem svetinja, ali i raduje skrnavljenju istih. 

„To je veoma opasno. Teško ga tome ko se raduje takvim zločinstvima. Vjerujte, to je znak propasti svima onima koji to čine“, rekao je mitropolit Joanikije. 

Dodao je da je Ukrajinska pravoslavna crkva sada na na Golgoti.

„Moramo se podsjetiti današnjeg stradanja naše braće i sestara koji trpe užasna poniženja, otimanja svetinja i njihovo skrnavljenje, maltretiranje i prebijanje sveštenika, monaha i monahinja. A najgore je to što većina svijeta ćuti gledajući te užasne zločine. Šta se ovo događa? Stalno se govori o progresu, o napretku, o demokratiji. A što se više govori, meni se čini da je sve više i više laži. Nažalost, stvarnost ih demantuje. A po djelima njihovim ćete ih poznati“, zaključio je mitropolit. 

Izvor-rtcg