Montenegro

Raste napetost u pregovorima tri koalicije, sjutra o kadrovskim rješenjima

Lideri nove parlamentarne većine Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović razgovaraće sjutra sastavu nove vlade, kandidatu za predsjednika Skupštine Crne Gore i o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, sazaje CdM iz koalicija Za budućnost Crne Gore, Mir je naša nacija i Crno na bijelo.

U posebnom fokusu biće kadrovska rješenja u budućoj vladi jer je situacija zategnuta zbog razlika u stavovima da li funkcije treba da pokrivaju eksperti ili političari.

Tenzije su nastale kada je objavljeno da neki partijski lideri ne mogu pokrivati ministarske funkcije u novoj vladi. Navodno za takvo rješenje, prema riječima lidera GP URA i nosioca liste Crno na bijelo Dritana Abazovića, zalažu se i zapadni centri.

U koaliciji Za budućnost Crne Gore okupljenu oko Demokratskog fronta su te najave doživjeli kao ultimatum koji bi značio da Andrija Mandić, Milan Knežević, Nebojša Medojević i Marko Milačić ne mogu biti na čelu najvažnijih državnih institucija. U DF-u su nezadovoljni takvim rješenjem jer smatraju da im po političkoj moći pripadaju resori bezbjednosti prvenstveno Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za nacionalnu bezbjednost.

Što se tiče Zakona o slobodi vjeroispovijesti u tri koalicije nemaju jedinstven stav zbog čega se vodi žestoka polemika oko toga da li treba zakon povući ili određene članove izmijeniti, kako je to ranije tražila Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori.

Podsjećamo na jučerašnjem sastanku razgovarano je o načelnim principima formiranja nove vlasti koji se naslanjaju na Sporazum koji su ranije potpisali Krivokapić, Bečić i Abazović .

M.D.

Football news:

Keane has scored 4 goals in PSG's last 2 games. In 37 games at Everton, he had the same number
Carragher on Mourinho: they Said his football was from a different era. If he won the Premier League, it would be great
Gennaro Gattuso: Napoli need to play above all praise to beat real Sociedad
Neymar was substituted in the 26th minute of the match against Istanbul due to injury. He was crying
Juventus shares have risen four times in five years. Ronaldo-this is only one of the reasons
Gary Neville: Mourinho gives Tottenham the confidence to win the Premier League. Jose is only Interested in winning
Rivaldo: I'm not sure about Barcelona's chances of winning the Champions League