Montenegro

Spomenik ratnom zločincu Jusufu Čeliću još nije uklonjen

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović saopštio je da su preduzeli sve aktivnosti u okviru svojih nadležnosti u slučaju nezakonito podignutog spomenika ratnom zločincu Jusufu Čeliću, kod Gusinja, ali da taj resor i Vlada nijesu nadležni za njegovo uklanjanje, već daje to posao organa lokalne uprave.

On je to rekao odgovarajući na pitanje poslanika Budimira Aleksaća (DF) koji je pitao zašto Vlada godinama ne preduzima nikakvu inicijativu za uklanjanje tog spomeničkog kompleksa koji je i dalje u selu Vusanje, navodeći da to obilježje čak svijetli noću, piše Pobjeda.

“Vidim da to nikome ne smeta”, kazao je Aleksić.

Bogdanović mu je odgovorio da je inspektor za kulturnu baštinu još 2013. godine obavio inspekcijski nadzor, te da je zaključeno da je podignut suprotno odredbama Zakona o spomen-obilježjima. Tada je inspektor, podsjetio je on, zatražio od nadležnih opštinskih organa da reaguju i uklone bespravno podignuti spomenik, ali da to nije učinjeno.

Minstarstvo kulture je onda obavijestilo predsjednika opštine Plav, o bespravnom podizanju i o nepostupanju nadležnih opštinskih organa, nakon čega je donijeto rješenje kojim se zabranjuje gradnja rekao je on, dodajući da je tada zatraženo od Arifa Čeljaja, kao finansijera gradnje, da ukloni bistu i natpis na betonskom zidu.

Ministarstvo je, takođe, istakao je Bogdanović, zatražilo od Uprave za inspekcijske poslove da preduzme odgovarajuće aktivnosti, navodeći da je prošle godine donijeto rješenje kojim je naređeno da se ukloni nelegalni objekat. Uprava je tada njegov resor informisala da će podnijeti krivičnu prijavu nadležnom državnom tužiocu protiv odgovornih, zaposlenih u Sekretarijatu za uređenje prostora i imovinu u Plavu, ali i predložiti da se pokrene krivični postupak protiv Arifa Čeljaja zato što, između ostalog, nije dozvoljeno podizanje spomenika licu koje je bilo saradnik okupatora.

“Ministarstvo kulture i Vlada nijesu nadležni za uklanjanje bespravno podignutih objekata, odnosno spomen-obilježja, već organi lokalne uprave”, rekao je on.

Aleksić je, komentarišući njegov odgovor, kazao da lokalna samouprava neće da ukloni spomenik, navodeći da ministarstvo primjenjuje dvojne aršine.

“Kako je Ministarstvo kulture bilo nadležno kad je naredilo da se makne postament gdje je trebalo da bude spomenik Pavlu Đurišiću u selu kod Berana, na privatnom imanju, a ovo je na državnom imanju i to pored osnovne škole”, rekao je Aleksić.

Football news:

Кад Cadiz returned to La Liga after 14 years
Pioli about 2:2 with Napoli: One point is a good result
Gattuso on Milan's penalty: the Rule needs to change. Jumping with your hands behind your back is another sport
Milan will offer 25 million euros for Celtic defender Ayer
Klopp on plans: Four years at Liverpool. After that, I want to do nothing for a year
Rogers Pro 1:4 with Bournemouth: Leicester play well only 45 minutes after the break
Inter and Roma are Interested in Garay