Montenegro
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

SPP-zarad istine i pravde ovim putem se želimo obratiti građanima Pljevlja, kako Bošnjacima tako i svim ostalim građanima

Iako sam djelimično izjavu po ovom pitanju dao za dnevni list Pobjeda, nakon niza špekulacija koje su uslijedile ali i zarad istine i pravde ovim putem se želim obratiti građanima Pljevlja, kako Bošnjacima tako i svim ostalim građanima.

Poštovani sugrađani,
Prije svega želim razjasniti dileme koje se tiču Stranke pravde i pomirenja i najava da ćemo biti dio vlasti u naredne četri godine. Tačno je da smo na poziv dva politička subjekta, Pokreta Evropa sad i DF-a imali razgovore i najave da nam ustupe dio pozicija koje u raspodjeli vlasti njima pripadnu isključivo na dobroboljnoj bazi ta dva politička subjekta. U međuvremenu su se desili i predsjednički izbori gdje sam dobio ponudu od DF da podržim/o njihovog kandidata Andriju Mandića što ni ja ni SPP nismo mogli prihvatiti zbog suštinski suprotnih ciljeva između naših organizacija. Kao što je javnost upoznata i ja lično i SPP smo podržali Jakova Milatovića. Nakon tog procesa kolege iz DF su očigledno povukle ponudu za učešće SPP u lokalnoj vlasti preko njihove kvote i da budem potpuno jasan – to je politički apsolutno legitiman korak. Niti smo mi dužni nešta DF niti je DF dužan nama tako da se niti ljutimo niti aplaudiramo takvom razvoju situacije.
Što se tiče kolega iz pljevaljskog odbora Pokreta Evropa sad želim prije svega istaći maksimalnu korektnost i doslijednost gospodina Dana Markovića ali i svih onih sa kojima smo sarađivali ovih par mjeeeci na čemu im se srdačno zahvajujem. Na žalost, zbog poznate situacije koja je nastala između PES i SPP na državnom nivou ja nisam u mogućnosti prihvatiti ponudu lokalnog PES za učešće u kabinetu menadžera opštine ali im naravno kao i svim ostalim instancama lokalne samouprave želim svu sreću i uspjeh u radu.
SPP će samostalno kroz inicijative koje će biti javne i putem lokalnih medija predlagati određena rješenja kako bi se život građana unaprijedio. Ukoliko bude intresovanja spremni smo svaki prijedlog detaljno obrazložiti i savjetodavno pomoći da se isti realizjju.
Ono što je sigurno funkcioneri SPP neće zauzeti niti jednu poziciju u lokalnoj vlasti ali ako bude razuma u lokalnoj samoupravi postoji dovoljno obrazovanih i stručnih Bošnjaka i bez SPP, BS i DPS koji mogu profesionalno obavljati bilo koju funkciju ili rukovodeću poziciju.
Na kraju krajeva ima ih i u članstvu građanskih partija koji participiraju u lokalnoj vlasti.
Sa druge strane, kao što sam rekao podgoeičkim medijima, po ko zna koji put ponoviću i našim pljevaljskim – direktan institucionalni krivac zašto Bošnjaka nema u strukturama lokalnih preduzeća jeste Bošnjačka stranka koja je svjesno odbila ponudu SPP o zajedničkom učešću na lokalnim izborima koji bi toj zajedničkoj bošnjačkoj listi donijeli minimum dva mandata i sigurnu participaciju u novoj lokalnoj vlasti. Po direktivi DPS naš prijedlog je odbačen i Bošnjaci su politički, kako sam to govorio i u kampanji – uhapšeni od strane BS i DPS a rezultati tako neodgovorne politike nam postaju sve vidljiviji.
Broj glasova koje je SPP dobio na lokalnim izborima bio je nedovoljan da kroz odborničko mjesto u lokalnom parlamentu aktivno utićeno na procese. Sve predizborne aktivnosti BS i DPS imale su samo jedan cilj – onemogućiti SPP da dobije odbornika, i na žalost uspjeli su. Ali Bošnjaci Pljevalja moraju da znaju – odgovornost moraju tražiti prije svega u BS i DPS a naročito kod onih bošnjačkih jastrebova tih politika koji su i odigrali ključnu ulogu u manipulaciji, ucjenama i političkoj korupciji tokom lokalnog izbornog procesa.
Njihov cilj, kao što smo i tada govorili jeste lažna briga za Bošnjake kako bi na državnom nivou njihove partije ubrali političke poene i kako bi se što bolje pozicionirali na državnom nivou. Njima Bošnjaci Pljevalja ništa ne znače.
Ne likujemo jer se pokazalo da smo sve bili u pravu ali moramo istaći i da ne osjećamo nikakvu odgovornost.

Što se tiče ostalih partija, građanskih ili nacionalnih sasvim svejedno, najgoru moguću stvar koju mogu da urade jeste diskriminacija jednog naroda u ovom slučaju Bošnjaka. Na stranu što smo se kao partija Bošnjaka svih ovih godina borili i protiv diskriminacije Srba i Crnogoraca kao naroda i za to platili visoku cijenu ali funkcioneri pljevalsjkih odbora svih političkih partija moraju da znaju jednu stvar – ako demografski ne prežive Bošnjaci u Pljevljima, neće ni Srbi ni Crnogorci. I obratno.
Tačno je da se od 2020 godine prvo u kompanijama Rudnik uglja, TE Pljevlja i CEDIS a ovih dana vidimo i u opšinskim strukturama dešava klasična diskriminacija Bošnjaka kroz zapošljavanje koja direktno prouzrokuje iseljavanje mladih ljudi a pošto mi u Pljevljima svakako imamo frapantne podatke o broju rođenih i broju umrlih, postavlja se pitanje da li pljevljaci na najodgovornijim funkcijama, kako u energetskim gigantima tako i u opštini, zaista razumiju šta se dešava ili im je toliko nebitno što grad ubrzano umire da im je važniji neki sitan poriv umjesto budućnosti vlastite djece.
A ja im po ko zna koji put poručujem, ovoga puta neopterećen ni kalkulacijom učešća u lokalnoj vlasti – građani Pljevalja ili će preživjeti skupa ili će vrlo brzo biti ugašeno svijetlo za sve.
Uzalud će nam biti zastave na zgradi opštine, i crnogorska i srpska i bošnjačka, jer vrlo brzo neće imati ko da ih gleda.

Mesko Đurđević
Predsjednik OO SPP Pljevlja