Montenegro

Suljagić poručio Abazoviću: Nikom u BiH ne treba tvoj zagrljaj, samo đon obraz može manipulisati Srebrenicom

Direktor memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić bio je gost u emisiji “Teleskopija” na TVCG. Suljagić je komentarisao čestitku Dritana Abazovića pobjednicima izbora u BiH, u kojoj je kazao da je posrijedi „talas promjena iz Crne Gore“ i pozvao građane da “uzmu svoju slobodu”.

“Abazović treba da razumije da nikom u BiH ne treba njegov zagrljaj. Pobjeda u BiH će uvjek biti izraz volje građana BiH. Njegovi saveznici su dokazani dušmani BiH i dokazano radili protiv BiH I njegova podrška i pomoć ne treba nikome. Čak i ljudi koji su dobili izbore, ogradili su se od čestitke. To je vrlo rijetko, to je kao da se pjevačice ograđuju od mikrofona. Ovog puta su se političari ogradili od čestitke, pa možete misliti koliko je toksičan taj narativ”., kazao je on.

Abazović je, smatra Suljagić, upotrijebio Srebrenicu ne bi li naudio predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću. To samo, kako kaže, može “đon obraz”.

Komentarišući izjavu Matije Bećkovića nakon izbora 30. avgusta, da kada bi Dritan Abazović stigao u Beograd, srpska omladina bi ga nosila na rukama, Suljagić preporučuje da ga odnesu do Batajnice, gdje, koliko je čuo, ima masovnih grobnica u kojima su ukopane albanske žene i djeca.

Na  izbore u Crnoj Gori Suljagić gleda kao na korak unazad.

“Mi smo smatrali da u posljednjih desetak godina u Crnoj Gori imamo prijatleja. Mi sad ne možemo mirno posmatrati ratne ministre Radovana Karadžića kako preuzimaju državni aparat Crne Gore. Ne može od nas niko očekivati da ćutimo. Nema posjete u Pljevljima od 15 minuta koje to mogu riješiti. U toj vlasti imate ljude koji su ideološki bliski Karadžiću”, ističe on.

Upitan da li je mu je Dritan Abazović poslao dokaze o umiješanosti predjsednika Mila Đukanovića u genocid u Srebrenici, Suljagić kaže da nije.

“Ja sam čovjek kojeg obavezuju jedino činjenice, kad budem vidio činjenice ja ću vrlo rado revidirati stav o njemu (Đukanoviću). On (Abazović) duguje izvinjenje javnosti BiH. Duguje izvinjenje Bošnjacima, jer je banalizirao nešto što je njihova najdublja kolektivna trauma. Usuđuje se da truje naše javne debate”, naveo je on.

Football news:

Solskjaer on 3-2 with Liverpool: Manchester United won on their own terms. It's a good feeling
Hames scored 10 (3+7) points in Everton's home matches. Away - 0
Suarez scored his 12th goal of the La Liga season. Messi has 11
Miller on the Manchester United defeat: Devastated. There is no second chance in knockout football
Game of Thrones actor on Liverpool: Manchester United would have been destroyed a year ago. Huge progress
Ricard Puig: It's a pretty tough season, I'm not used to playing so little. Scoring with a header is something unreal
Khabib: I am preparing for my debut in big football. I am a free agent