Montenegro

Tihanovska: Od sjutra generalni štrajk

Bivša predsjednička kandidatkinja u Bjelorusiji Svetlana Tihanovska izjavila je danas da će u ponedeljak sva preduzeća u zemlji stupiti u generalni štrajk.

Ona je to izjavila nakon što je vlada Aleksandra Lukašenka primijenila silu kako bi ugušila proteste koji su održani ranije u toku dana.

“Režim je još jednom pokazao Bjelorusima da je sila jedino za šta je sposoban”, navela je Tinahovska u saopštenju i dodala da će zbog toga od ponedeljka u zemlji početi generalni štrajk, prenosi Rojters.

Danas ističe rok “narodnog ultimatuma” koji je bivša predsjednička kandidatkinja ranije postavila vlastima zemlje. Ona je navela da će, ukoliko se zahtjevi opozicije ne ispune do 26. oktobra, sva preduzeća u zemlji stupiti u generalni štrajk.

Više desetina hiljada pristalica bjeloruske opozicije okupilo se u nedelju na Trgu slobode u centru Minska na protestu u okviru opozicionog “narodnog ultimatuma”. Policija je na demonstracijama u prestonici bacila desetak šok bombi, a u gradu Lidu, gde je takođe održan protest opozicije, pripadnici organa reda upotrijebili su suzavac.

Centar za zaštitu ljudskih prava “Vesna” prijavio je da je širom zemlje uhapšeno 80 demonstranata, a portal tut.by je saopštio da su gradu Vitebsku uhapšena dva novinara koja su izvještavala sa protesta, prenio je TAS S.

Football news:

Robertson about VAR: We just want consistency. The same mistakes are made
In the USSR, only football was hotly debated. In 1947, writer Steinbeck and war photographer Capa traveled around the Union and went to a match in Georgia
Joan Laporta: Barcelona and the Champions League are a shattered success story. I want to return the club to the top of world football
Cavani apologized for the word Negrito on instagram: I am against racism. The last thing I wanted to offend anyone
Loew will lead the German national team at the Euro
Klopp on van Dijk: His knee doesn't look good, but it looks good for the knee that was recently operated on
Pirlo does not discuss tactics with Juve players. Interesting and Kolisevski do not understand their problems on the field (Corriere della Serra)