Montenegro

U Hrvatskoj uhapšena kriminalna grupa: Škaljarskom i kavačkom klanu davali lažne pasoše

U Zagrebu je uhapšena grupa koja je izdavala lažna hrvatska dokumenta, a među klijentima su, kako pišu srpski mediji, i državljani Srbije i članovi kavačkog i škaljarskog klana.

Hrvatska policija sprovela je akciju „Sigilum” u kojoj je uhapšeno pet članova kriminalne grupe.

Kako se navodi, dio te kriminalne grupe bila su i dvojica policajaca kao i jedna advokatica zbog sumnje da su državljanima Srbije i drugih država omogućavali da na osnovu falsifikovane dokumentacije steknu hrvatska dokumenta.

Kako prenosi hrvatski Jutarnji list, policija je saopštila da je od početka 2019. godine do novembra 2020. godine kriminalna grupa na falsifikovanju dokumenata zaradila oko 240.000 eura.

Određen broj pripadnika kavačkog i škaljarskog klana su jedni od onih koji su imali lažna dokumenta, a koja su koristili kako bi sakrili identitete i lakše prešli državne granice i izvršili krivična djela.

Kriminalnu grupu navodno je okupio muškarac star 49 godina i on je sa, zasad nepoznatim, članovima grupe, posredstvom drugog osumnjičenog, angažovao dvojicu brodsko-posavinskih policajaca koji su vadili podatke iz informacionog sistema MUP-a o hrvatskim državljanima kojima nisu izdavane lične karte i pasoši, objavio je Jutarnji list.

Prema navodima hrvatskih medija, na osnovu tih podataka iz službenih evidencijaMUP-a, prvoosumnjičeni je preko nepoznatih osoba nabavljao lažne italijanske i španske pasoše, kao i druga dokumenta sa originalnom fotografijom osobe koja podnosi zahtjev za hrvatski pasoš.

Nakon toga, organizovao je dolazak kupaca pasoša u Hrvatsku, kao i njihov boravak.

Advokatica je, u većini slučajeva, klijentima pružala pomoć kod podnošenja zahtjeva u hitnim postupcima, pojašnjenje je na koji je način grupa funkcionisala.

Kako prenosi Kurir, tokom istrage otkriveno je najmanje 16 osoba koje su na ovaj način dobile hrvatske pasoše, a naplaćivani su od 15.000 do 23.000 eura.

Hrvatska policija i mediji nisu objavili imena srpskih državljana koji su na ovaj način preuzeli identitet hrvatskih građana, ali su otkrili da su to činil i da bi neometano mogli da se kreću po Evropi.

Football news:

You can also hand over tickets for Euro and return the money (if the matches are postponed in March, everything will burn out). Instructions
Mark Clattenburg: Klopp knows what he's doing, he's incredibly smart. Jurgen is bad at losing, he and Ferguson have more in common than he realizes
Alex Ferguson: Rooney has had a fantastic career. I hope he can be a coach
A Bundesliga club cannot be bought. But Volkswagen was able to
Midfielder Bayer Amiri was called a fucking Afghan. After the match, the Union player apologized
Ozil and Arsenal have agreed to terminate their contract. He will complete the move to Fenerbahce at the weekend
Klopp on Bruno: Outstanding player, leader. Good transfer for Manchester United, unfortunately