Montenegro
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

U JEDANAEST SEOSKIH PLJEVALJSKIH ŠKOLA UPISANO 10 PRVAKA

Sudeći prema sadašnjim podacima sa terena u jedanaest seoskih škola na prostoru pljevaljske opštine upisano je svega 11 učenika u prvi razred. Zanimljivo je da je do sada Osnovna škola „Bratstvo-jedinstvo“ u pljevaljskoj Bukovici, seoska škola sa najvećim brojem prvaka. Takvi podaci su posebno zanimljivi ako se zna da je ovo i najudaljenija seoska zajednica. Pojedina sela pljevaljske Bukovice udaljena su i do 80 kilometara od Pljevalja. 

-Do sada su se upisala tri prvaka, ali se nadamo i očekujemo da će se upisati još jedan prvak, kazao je tamošnji direktor Marko Stevanović

Tri učenika su se upisala i u Osnovnu školu „Mihailo Žugić“ u Mjesnoj zajednici Odžak. Međutim, u ovoj školi dva učenika su se upisala u matičnoj školi, a jedan učenik u istureno odeljenje u selu Borovica. 

Bez prvaka će ove godine biti osnovne škole u rudarskom naseljima Šula, ali i osnovne škole u Srdanovom Grobu, Matarugama, Bobovu i Boljanićima. Osnovna škola „Jakub Kubur“ u Boljanićima je ove godine po prvi put bez prvaka. Nešto bolja je situacija u Osnovnoj školi „Radoje Kontić“ u rudarskom naselju Gradac, gdje su se ove godine upisala dva prvaka. 

Kada je upitanju broj učenika u seoskim školama treba napomenuti da u Osnovnoj školi „Mataruge”, trenutno nastavu pohađa pet učenika u devetom razredu i da će sa okončanjem ove školske godine doći do značajnog pada broja učenika. Situacija je drugačija u Bukovici, gdje ove godine deveti razred završavaju dva učenika, a očekuje se upis četiri prvaka. 

-Sada imamo 12 učenika, a naredne godine očekujemo da će biti ukupno 14 učenika u školi, kazao je direktor škole, Marko Stevanović. 

U svakom slučaju, sveukupna situacija u pljevaljskim seoskim školama je loša, jer ove godine 11 seoskih škola je imalo 192 učenika. Direktori škola tvrde da će u narednom periodu biti još teža situacija.

Text objavljen u Pljevaljskim novinama