Montenegro
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

U Pljevljima natalitet opet u padu: Od početka godine rođeno svega 77 beba

Od početka godine do 6. jula u Pljevljima su 34 dana iskorišćena za vjenčanja i to u januaru dva dana, po pet dana u februaru i martu, u aprilu osama dana i sedam dana u maju i u junu, saopštavaju iz službe Skupštine opštine.

Iako je tokom prethodne dvije godine ličilo da će doći do rasta nataliteta na prostoru pljevaljske opštine, prema podacima iz Opšte bolnice natalitet je opet u padu. Naime, do jučerašnjeg dana, u ovoj godini, u pljevaljskom porodilištu rođeno je svega 77 beba, što navodi na sumnju da će broj novorođenčadi na kraju godine biti oko 150. U gradu na Breznici u poslednje vrijeme može se primjetiti da ima manje svadbi nego prethodnih godina, a podaci iz porodilišta potvrđuju da je sve manje novosklopljenih brakova.

Tokom prvih šest mjeseci u godini, kao i tokom poslednja tri dana jula, u našem porodilištu je rođeno 77 novorođenčadi, rečeno je „Danu“ u pljevaljskoj bolnici.

U periodu od 2000. do 2010. godine u Pljevljima se na godišnjem nivou rađalo od 300 do 400 beba. Od 2010. godine taj broj polako opada ispod trista, da bi u godinama korona virusa opao ispod 200 novorođenčadi na godišnjem nivou. U prošloj godini broj novorođene djece bio je iznad 180, što je ličilo da se život u Pljevljima polako obnavlja i da je natalitet u porastu. Najnoviji podaci govore da slijedi novi pad nataliteta.

Tokom jučerašnjeg dana nijesmo uspjeli da u službi matičara dobijemo podatak koliko je od početka godine u Pljevljima bilo vjenčanja, ali smo u službi Skupštine opštine doznali da su od početka godine do 6. jula vjenčanja vršena u toku 34 dana.

– U januaru su dva dana vršena vjenčavanja, po pet dana vjenčavanja su se vršila u toku februara i marta, a u aprilu osama dana. Tokom sedam dana vjenčavanja su bila u maju, kao i u junu – saopšteno je za „Dan“ iz skupštinske službe uz pojašnjenje da najviše vjenčanja ima tokom proljeća i jeseni.

–Tokom zime je najmanje dana za vjenčanja – tvrde iz skupštinske službe pozivajući se na iskustva iz prethodnih godina.

Na osnovu podataka Monstata, na prostoru pljevaljske opštine trenutno živi oko 27.000 stanovnika, koliko ih je živjelo, prema podacima popisa, 1921. godine. Posebno je zabrinjavajuća situacija što je starosna struktura pljevaljskog stanovništva izuzetno visoka, odnosno što je u prosjeku svaki Pljevljak star 42 godine. U takvim okolnostima samo Žabljak, Šavnik i Plužine, imaju starije stanovništvo od Pljevalja.

Troškove svadbe ne mogu pokriti darovi mladencima

Proteklih mjeseci u gradu na Breznici bilo je izuzetno malo organizovanih svadbi u ugostiteljskim objektima. Mnogi građani Pljevalja tvrde da su cijene previsoke, te da troškove svadbe ne mogu pokriti darivanja od gostiju. Ugostitelji naplaćuju od mladenaca za svakog gosta, po stolici, do 35 eura. Pritom, u pojedinim mjesecima, kada je propisan pravoslavni post i kada nije dozvoljeno vjenčanje u crkvi, svadbe se ređe organizuju. Ugostitelji očekuju da će nakon Petrovdana, 12. jula, opet biti svadbi u Pljevljima, jer tada prestaje veliki post.

Izvor-pvportal