Montenegro
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

URA, BS i SNP preuzeli energetski sektor, uklonjeni kadrovi Demokratskof fronta

Partije koje su na poslednjim izborima dobile oko 15 odsto podrške imaju većinu u odborima direktora EPCG, CEDIS-a i Rudnika uglja. GP URA u Odboru direktora EPCG ima tri člana, a BS i SNP po jednog, pa se te tri partije pitaju i za članove odbora direktora CEDIS-a i RUP-a

Članovi GP URA, SNP-a i Bošnjačke stranke (BS) imaju većinu u odborima direktora Elektroprivrede (EPCG) i Rudnika uglja (RUP), a od juče i u Odboru direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS). Time će partije koje su konstituenti manjinske vlade i koje su na poslednjim parlamentarnim izborima dobile oko 15 odsto podrške potpuno preuzeti upravljanje najvećim energetskim kompanijama. Najapsurdnije od svega je što su članovi BS-a prije skoro godinu dana glasali za nepovjerenje Vladi u kojoj i dalje aktivno participiraju. Štaviše, od tada samo povećavaju broj svojih predstavnika u državnim preduzećima.

Povećanje broja članova BS-a, GP URA i SNP-a podrazumijeva smanjenje broja predstavnika nekadašnjeg Demokratskog fronta u odborima direktora energetskih kompanija. Manjinska vlada, koja je pala sredinom avgusta prošle godine, birala je članove DF-a u upravne odbore državnih preduzeća iako nisu glasali za nju.

Prvo je promijenjen sastav Odbora direktora EPCG, u kojem URA, SNP i BS imaju većinu i mogu da donose odluke koje oni smatraju da su najbolje, odnosno da preglasavaju ostale. Predsjednik Odbora direktora EPCG i dalje je Milutin Đukanović (DF), a osim njega u odboru su i Emir Strujić (BS), Goran Šućur, Ivan Šaranović i Martin Ćalasan (GP URA), Mijuško Bajagić (SNP) i Tahir Đonbaljaj (AA).

Tako je, prema informacijama „Dana“, bilo prije nekoliko dana kada je biran Odbor direktora CEDIS-a. Kako nam je potvrđeno iz pouzdanih izvora, predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović predložio je isti sastav Odbora direktora CEDIS-a, ali su ga članovi GP URA i BS-a preglasali.

”KAKO NAM JE POTVRĐENO IZ POUZDANIH IZVORA, PREDSJEDNIK ODBORA DIREKTORA EPCG MILUTIN ĐUKANOVIĆ PREDLOŽIO JE ISTI SASTAV ODBORA DIREKTORA CEDIS-A, ALI SU GA ČLANOVI GP URA I BS-A PREGLASALI, PA JE NOVI PREDSJEDNIK TOG ODBORA MIRSAD DŽUDŽEVIĆ, KADAR BS-A, KOJI JE BIO PRVI ČOVJEK POŠTE PRIJE SMJENE VLASTI 2020. GODINE

Tako su iz tog odbora direktora razriješeni Jelena T. Bošnjak, Ilija Miljanić (oboje iz DF-a) i Miloš Krivokapić, a umjesto njih su izabrani Mirsad Džudžević (BS), Brankica Mosurović, koja je bila član Odbora direktora EPCG, i Nikola Batrićević (URA). U odboru su ostali Rajko Radošević (DF) i Emir Sijarić (BS).

Radošević je u prethodnom sazivu bio predsjednik odbora direktora, dok je sada na toj poziciji Mirsad Džudžević. On je prije promjene vlasti bio predsjednik Odbora direktora Pošte Crne Gore, a nakon što je smijenjen sa te pozicije, obavljao je funkciju menadžera Opštine Rožaje. Sa iskustvom iz Pošte i Opštine Rožaje, Džudžević treba da pomogne CEDIS-u, koji već dvije godine posluje sa višemilionskim minusom.

Odbor direktora EPCG nedavno je izabrao i nove članove Odbora direktora Rudnika uglja. Tamo su takođe uklonili predstavnike DF-a i sada su u tom tijelu dva člana SNP-a, jedan GP URA i jedan BS-a. Na funkciji je ostao samo predsjednik Odbora direktora Rudnika uglja Dušan Janjušević.

Osim njega, u Odboru direktora RUP-a su Srđan Smolović (URA), Miroslav Gogić (SNP), Nikola Đuković (SNP) i Emir Bidžan (BS).

EPCG je 2022. godinu završila sa preko četiri miliona plusa, Rudnik uglja je imao preko devet miliona dobiti, dok je CEDIS godinu završio sa skoro 12 miliona gubitka.

Izvor-dan