Montenegro

Uživo: Nastavak rasprave o programu rada i sastavu Krivokapićeve vlade

Poslanici Skupštine Crne Gore nastavili su danas raspravu o programu i sastavu vlade mandatara Zdravka Krivokapića. Nakon što je mandatar juče iznio ekspoze uslijedile su brojne kritike kako od poslanika opozicije, tako i od poslanika parlamentarne većine.

11.30

“Apostolska vlada je jednonacionalna i svetosavska vlada. Takav sastav vlade nije u duhu Ustava Crne Gore. Ova vlada nije inkluzivna. Ovo je jednonacionalna skupina ljudi za koje niko nije glasao”, tvrdi poslanica Bošnjačke stranke Kenana Strujić Harbić, i dodala da BS neće glasati za vladu Crne Gore.

11.20

“Crna Gora je zemlja svih nas. Moramo biti fokusirani na jačanju vladavine prava. Nova parlamentarna većina mora garantivati da će Crna Gora biti sigurna luka. Moramo se boriti protiv organizovanog kriminala i korupcije. Naš glavni fokus biće implementcjja poglavlja 23 i 24. Treba aktivirati sve mehanizme da unaprijedimo standard naših građana”, rekao je poslanik DF-a Vladan Zečević.

<<<Poslanici završili prvi dan rasprave o Krivokapićevom ekspozeu, kritikovali ga i vlast i opozicija<<<

Iako su jasno saopštili zamjerke na mandatarev ekspoze i personalni sastav poslanici koalicije Za budućnost Crne Gore, koju je na izborima predvodio Krivokapić, Mir je naša nacija i Crno na bijelo su saopštili da će podržati novu vladu.

<<<Kandidati za ministre iz Bijelog salona pratili sjednicu Skupštine<<<

Tokom jučerašnjeg zasijedanja najburnije je reagovao predsjednik Pokreta za promjene i jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević koji je i na samom početku sjednice tražio pauzu, kako bi mandatar dopunio ekspoze, koji je po njegovom mišljenu nepotpun i neprecizan. Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić je obrazlažući Medojevićev zahjtev naglasio da nema utemeljenja u Ustavu pa je odbijen.

<<<Medojević: Ne slažemo ni sa programom, eskpozeom, načinom na koji je formirana Vlada…<<<

Medojević je poručio da je mandatar možda neiskusan i nestručan, i da radi pod uticajima vladara iz sjenke, ali da za njega nikako ne može reći da je diktator.

Šef poslaničkog kluba DF-a Slaven Radunović rekao je da je nova Vlada, vlada kompromisa i “samo je ovakva morala da se izglasa”.

Dragan Ivanović šef poslaničkog kluba Sociajlističke narodne partije je istakao da će podržati Vladu, svjesni činjenice da dolazi u vrlo teškom trenutku za Crnu Goru.

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović je saopštio da su za mirnu tranziciju vlasti svi zaslužni i vlast i opozicija i građani.

Miloš Konatar iz koalicije Crno na bijelo je poručio: “Neka nam ovo bude opomena da se prema zdravstvu ne odnosimo loše kao prethodna vlast”.

S druge strane poslanici opozicije su najavili da neće glasati za vladu koju su oktaratesali kao “anticrnogorsku, teokratsku, apostolsku, diskriminatorsku…”.

“Jedina projekcija koju je mandatar Zdravko Krivokapić dao u ekspozeu je da će se država zadužiti pola milijarde eura. Mislim da nije dobra poruka, da je loša poruka da poslanicima i građanima kažete: “Mi treba da se zadužimo više od pola milijarde eura za 2020. godinu”, a da pritom nemate slova o prihodnoj strani budžeta”, kazao je šef poslaničkog kluba Soscijaldemokratska partija-Albanska koalicija “Jednoglasno” Raško Konjević na jučerašnjoj sjednici Skupštine.

<<<Konjević Krivokapiću: Loša poruka o zaduženju, a nema slova o prihodima<<<

Šef poslaničkog kluba Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović rekao je da su svjesni da je sastavljanje programa bio izazov.

Predsjednik Socijaldemokrata Ivan Brajović istakao je da će napadati sve predloge mandatara sa kojima se ne slažu, ali i podržavati ono što dobro za Crnu Goru.

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković tokom rasprave o ekspozeu mandatara je poručila da Crna Gora postaje zemlja čuda u koje vjeruje mandatar i samo čudo će mu biti potrebno da ubijedi one koji ne vjeruju u njegov apostolat.

Poslanik Demokratske partije socijalista Jevto Eraković, osvrnuo se na konstataciju mandatara Zdravka Krivokapića da je Crna Gora spržena zemlja.

<<<Eraković mandataru: Spržena zemlja je kodni naziv za ofanzivu srpskih trupa na Bihać<<<

“Zasmetao mi je taj anticivilizacijski termin koji, koristeći dostupne informacije, označava kodni naziv ofanzive srpskih trupa u Bosni na Bihać svega nekoliko dana nakon masakra u Srebrenici. Vi sigurno znate šta vam je značila ta spržena zemlja i politika koju ste tada podržavali i koju nažalost dio vas još podržava “, oštar je bio Eraković.

M.D – A.O.

Football news:

Mick McCarthy in charge of Cardiff until the end of the season
Aston Villa buy from Marcel Sanson for 14-15. 5 million pounds
Dzeko was removed from the Roma squad after a conflict with Fonseca. The striker was offered to West Ham
Ronald Koeman: We haven't scored 7 out of 12 penalties this season. This is too much, something has to change
Real about Hakimi and Interests: that is Absolutely incorrect information. We didn't ask for guarantees. We have a great relationship
Richards on Racism: I was also insulted by dark-skinned people. It was difficult. I've been fighting discrimination all my life
Barca's presidential candidates have been asked to sign Alaba and Aguero. They will become free agents in the summer