Montenegro

Vanredna situacija i u Kraljevu

Vanredna situacija proglašena je danas i u Kraljevu, usljed pogoršanja epidemiološke situacije izazvane širenjem kovida 19.

Odluku je donio gradonačelnik Predrag Terzić na osnovu preporuke Gradskog štaba za vanredne situacije na teritoriji grada, a u skladu sa mišljenjem Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, prenose Novosti.

Odluka stupa na snagu od sjutra od sedam sati,kada će početi da se primjenjuju i posebne mjere zaštite stanovništva. Zabrana okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet osoba, ako nije moguće obezbijediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mjere lične zaštite jedna je od tih mjera.

“U javnim parkovima i igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru dozvoljeno je okupljanje do pet lica, uz odgovarajuće mjere lične zaštite”, navodi se u odluci o proglašenju vanredne situacije.

U svim zatvorenim prostorima obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance od dva metra. Na snazi je zabrana organizovanja svečanosti, kao i organizovanja sportskih i drugih zabavnih manifestacija.

Rigoroznija pravila važe i za ugostiteljske objekte, koji će raditi od sedam do 20 časova, ali i u tom vremenskom okviru pod posebim režimom: za jednim stolom ne mogu sjediti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloljetna djeca ili osobe koje žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova.

Na listi mjera je i prevencija u ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja, odlaganje okupljanja u osnovnim, srednjim i visokošlskim ustanovama, a prijemne i druge ispite organizovati uz primenu svih mjera lične zaštite (fizička distanca od dva metra, obavezno nošenje maske i/ili vizira i rukavica).

Kraljevčani će od nedjelje morati da nose zaštitne maske u javnom prevozu, a vozila će morati redovno da se provjetravaju i dezinfikuju. Na snazi će biti i zabrana korišćenja otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara, sprovođenje mjera zaštite u verskim objektima i prilikom vršenja vjerskih obreda.

Mjere zaštite uz nošenje maske i rukavica biće obavezne u kozmetičkim, frizerskim salonima, salonima ljepote, fitnes centrima i teretanama (maske i rukavice). Naložena je i česta dezinfekcija svih javnih objekata, češće pranje ulica i javnih površina,a preporučena dezinfekcija zajedničkih prostorija u stambenim zgradama.

Football news:

Monaco acquired defender Disasi from Reims for 13 million euros
Juve showed the guest uniform for the 2020/21 season
Chernyshenko about Euro 2020 in St. Petersburg: Despite the postponement, the organizers will keep the fanzones and trophy tour of the European Cup
Jesus used to eat too much fast food and want to shoot himself because of bad matches. Then I hired a personal trainer
David Silva's Father: The son loves Serie A and says he can play there until he is 40
Alexis Sanchez: I really wanted to stay at Inter. I found a family here
Emil Heskey: Salah should have moved to another club if Liverpool had not taken the Premier League