Montenegro
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Višegodišnja diskriminacija SNS dovela do gašenja srpskih medija

Pogledajte i

Nevena-Tomić 22

Profesorica engleskog jezika iz gimnazije „Tanasije Pejatoviić“ Nevena Tomić, odabrana je, na konkursu Američkog savjeta …

Pljevaljske Novine Kultura 27 Pregledi

Zbog izuzuzetno teškog materijalnog položaja Srpski nacionalni savjet (SNS) je danas saopštio da je prinuđen da, nakon 10 godina rada, prekine saradnju sa 24 saradnika, prekine rad tri dopisništva Srpske RTV u Beogradu, Pljevljima i Nikšiću, redovno štampanje časopisa „Srpske novine“, da zatvori kancelariju za pružanje besplatne pravne pomoći diskriminisanim građanima srpske nacionalnosti, da zatvori knjižaru srpskih izdavača „Sv. Sava“, prekine redovno organizovanje Akademskih tribina, uskrati redovno stipendiranje uspešnih studenata srpske nacionalnosti i mnogo drugih važnih projekata za očuvanje identiteta srpskog naroda u Crnoj Gori. Predsjednik SNS Momčilo Vukasanović navodi da je odluka o smanjenju broja aktivnosti i medijskih sadržaja, kao i broj angažovanih saradnika, donesena 3. Marta, na sjednici kolegijuma Srpskih medija u Podgorici u Srpskoj kući.

Vuksanović ističe da je kampanja protiv Srpskih medija i srpskih organizacija otpočela prije više od pet godina „brutalnom diskriminacijom po svim pitanjima od strane državnih institucija Crne Gore“ i da su sve srpske organizacije, koje su se bavile zaštitom identiteta srpskog naroda, izopštene iz Ustavom i Zakonom stečenog prava garantovane podrške.

„U proteklom vremenu spravom smo očekivali da će se nešto u tretmanu srpskog naroda, njegovom statusu i potrebama, kvalitetno promijeniti, međutim politički predstavnici navodno srpskog naroda u Crnoj Gori ne samo da o tome nijesu vodili računa, već su iz njima poznatih razloga nemušto prećutkivali očiglednu diskriminaciju i neravnopravnost srpskih organizacija vodeći, po starom običaju, daleko više računa o manjinskom statusu naših sugrađana Bošnjaka, Albanaca, Muslimana i Hrvata“, navodi Vuksanović ističući da SNS ni u jednom trenutku za formiranje i održavanje medijskih i kulturnih organizacija nije osjetio solidarnost onih koje je u proteklom vremenu neskriveno podržava a zbog čega je godinama trpio neskrivenu diskriminaciju od odnarođene crnogorske vlasti.

Vuksanović zaključuje da nije bilo razumijevanja i podrške Vlade Republike Srbije problem Srpskih medija u Crnoj Gori bio bi mnogo ranije aktuelizovan.