Montenegro
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Vraneš: Novim izvorima prihoda raditi na obnovi života u Pljevljima

Mnoge štetne ugovore treba raskinuti, lošu praksu nebrige o načinu trošenja budžetskih sredstava ukinuti, a 50 odsto novca dobijenog od naknada na korišćenje prirodnih bogatstava usmjeriti na razvoj onih sredina gdje se vrši eksploatacija tih prirodnih dobara, naglašava predsjednik Opštine Dario Vraneš

Ako u narednom periodu ne promijenimo sadašnji način trošenja opštinskog novca i ako novac ne usmjerimo tamo gdje treba, onda, i pored poraza na lokalnim izborima jedne loše politike koju su vodile partije i stranke bivšeg režima, u Pljevljima neće biti stvarnih promjena – kaže u razgovoru za „Dan“ predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš.

On otkriva i osnovne smjernice svog djelovanja u narednom periodu i naglašava da mora doći do bitne promjene u načinu trošenja novčanih sredstava i otvaranja lokalne samouprave za sve građane. Ističe da je neophodno izvršiti ozbiljnu analizu prihodne strane ali treba vidjeti i gdje je i na šta dosad išao novac iz opštinskog budžeta. Kaže da će se mnogi štetni ugovori raskinuti, loša praksa nebrige o načinu trošenja budžetskih sredstava ukinuti, a opštinska imovina će se bolje štititi kroz efikasni rad Komunalne policije. U gradu i u selu očekuje više reda i veće angažovanje lokalne uprave u rješavanju problema lokalnog stanovništva.

”TRUDIĆEMO SE DA SE POVEĆAJU SUBVENCIJE ZA POLJOPRIVREDU, ALI I DA SE SMANJE NAMETI KOJI OPTEREĆUJU RAD MALIH I SREDNJIH PREDUZEĆA, ISTIČE VRANEŠ

– Moramo tražiti nove izvore prihoda, ali treba i usmjeriti novac na obnovu života u Pljevljima. Kažemo da imamo jako mali natalitet i da pritom imamo i odseljavanje mlađe populacije. Da bismo takve negativne trendove zaustavili, moramo reagovati. Jedna od mjera je donošenje odluke o naknadama za djecu starosti do 18 godina u iznosu od 30 eura – kaže Vraneš i dodaje da će se udvostručiti izdvajanja za pomoć mladim bračnim parovima koji budu rješavali stambeno pitanje u gradu, kao i da će se kroz set mjera posticati preduzetništvo.

Vodićemo računa kako da pomognemo naše poljoprivrednike, kao i malu privredu. Trudićemo se da se povećaju subvencije, ali i da se smanje nameti koji opterećuju rad malih i srednjih preduzeća. Jedna od mjera biće donošenje odluka da agrobudžet mora da bude pet odsto od ukupnog iznosa budžeta, što je praksa u razvijenih evropskim sredinama. Hrana je sve skuplja, a mi ćemo kroz proizvodnju hrane vršiti zapošljavanje jer ćemo kroz subvencije podržavati stočare, ali istovremeno i prerađivače mlijeka i klaničare – podvlači Vraneš i dodaje da će lokalna uprava podsticati otvaranje novih radnih mjesta u sektoru turizma i razvoju sela, te oblastima mljekarstva i prerade mesa.

Opštinska uprava kroz sve vidove pomoći da štiti radnička prava

– Znamo kako je uništena kroz pljačkašku privatizaciju pljevaljska privreda. Prije nekoliko dana sam rekao radnicima Vektre „Jakić“ da ću biti ispred njih u njihovoj borbi za ostvarivanje svega što im pripada. Kažem da ću se na isti način ponašati i prema radnicima drugih ppljevaljskih preduzeća i da će opštinska uprava kroz pravnu pomoć i druge vidove pomoći štititi radnička prava, jer to je garancija da nam mladi ljudi ostaju i da ovdje stvaraju svoje porodice – ističe Dario Vraneš uz pojašnjenje da je sada jako bitno da se što prije usvoji budžet i da se krene u realizaciju brojnih planiranih projekata.

Predsjednik Opštine ističe potrebu da se donese odluka da se 50 odsto novca dobijenog od naknada na korišćenje prirodnih bogatstava usmjerava za razvoj onih sredina gdje se vrši eksploatacija tih prirodnih dobara.

Posebno su ugrožena područja mjesnih zajednica Zabrđe, Šula, Meljak, Bobovo, Kosanica, Kozica, Kovač… U selima MZ Zabrđe, u bogatom Pljevaljskom polju, nadomak grada, nema valjanih vodovoda i puteva. Ako želimo da razvijamo seoski turizam u području Ljubišnje, da otvaramo nova radna mjesta i da tu turističku destinaciju povežemo sa veoma atraktivnom destinacijom na Đurđevića Tari, onda moramo sredstva da usmjerimo na asfaltiranje puteva. Ako želimo da nam Kozica bude turistička destinacija, onda polovinu novca koju uberemo od eksploatacije tamošnjih šuma moramo usmjeriti na razvoj seoske infrastrukture. Razvoj te sredine vezaćemo za razvoj turističke ponude na prostoru Kamene Gore i Jabuke u susjednoj prijepoljskoj opštini – dodaje Vraneš i naglašava da će jedna od mjera biti, po uzoru na prijepoljsku i pribojsku opštinu, obezbjeđivanje besplatnog prevoza za cjelokupno seosko stanovništvo.

– Pokušaćemo da ta mjera zaživi od 1. septembra kako bi učenici, srednjoškolci, sa seoskog područja, imali besplatan prevoz – najavljuje Vraneš uz poruku da će se boriti da opštinski novac ide tamo gdje će biti umnožen i od čega će svi građani imati korist.

Izvor-dan