Montenegro
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Završni račun budžeta za prošlu godinu nije dobio zeleno svjetlo od odbornika SO Pljevlja

Odbornici opozicionog DPS-a tvrdili su da je bivša vlast dobro radila, a odbornici vladajuće većine istakli su da prenošenje pet miliona eura iz prošle u ovu budžetsku godinu predstavlja nebrigu o interesima građana.

Odbornici Skupštine opštine (SO) Pljevlja na juče održanoj sjednici lokalnog parlamenta nisu usvojili završni račun budžeta za prošlu godinu, kao ni izvještaj o radu bivšeg predsjednika Opštine Pljevlja Rajka Kovačevića. Odbornici su glasali i protiv izvještaja o radu lokalnih preduzeća i ustanova za prošlu godinu. Na sjednici su usvojeni programi rada lokalnih preduzeća i ustanova za ovu godinu.

Tokom rasprave odbornici Demokratske partije socijalista (DPS)pokušali su da brane rad bivše lokalne vlasti. Istakli su da je na kraju prošle godine u opštinskoj kasi ostalo ne potrošeno pet miliona eura i da sada nova lokalna vlast ima mogućnost da troši ta sredstva.

Na javnoj raspravi o ovogodišnjem budžetu predstavnici sadašnje lokalne vlasti su iskazali strah da budžet u narednoj(2024.) godini neće biti ni dvadeset miliona eura. Zahvaljujući radu bivše vlasti mi danas imamo budžet od 27 miliona eura – kazao je Haris Alavać odbornik DPS-a.

Na dnevnom redu bilo 38 tačaka

Jučerašnja sjednica će ostati zapamćena i po obimnom dnevnom redu. Pred odbornicima se našlo čak 38 tačaka dnevnog reda. U prvobitnom dnevnom redu nalazilo se 36 tačaka, ali je izvršena dopuna dnevnog reda sa još dva predloga. Tokom zasjedanja oko više tačaka dnevnog reda glasalo se jednoglasno, ali je bilo i onih gdje većina i opozicija nisu mogli doći do zajedničkog stava. Međutim, oko nekih tačaka nije bilo rasprave, jer se najviše o njima govorilo na skupštinskim radnim tijelima, čije su sjednice održane prethodnih dana. Neke od sjednica skupštinskih radnih tijela održane su i tokom pauze u zasjedanju lokalnog parlamenta.

Sličan stav je iznio je i njegov partijski kolega Marko Tošić, koji je istakao da mu nije jasno zbog čega odbornici trenutne većine kritikuju rad bivšeg predsjednika Opštine Rajka Kovačevića, kada je finasijska situacija izuzetno dobra.

Odbornik Demokrata Milojica Tešović podsjetio je odbornike bivše vlasti da je inflacija u dobroj mjeri obezvrijedila novac koji nije potrošen tokom prošle godine.

-Moramo biti svjesni da milion eura nema istu vrijednost ove i prošle godine. Novac koji nije potrošen ne vrijedi kao što je vrijedio prošle godine – podvikao je Tešović i uputio i kritiku bivšoj vlasti zbog lošeg ispunjenja kapitalnog budžeta.

-Tokom prošle godine više od deset miliona eura planirano je za kapitalni budžet, a utrošeno je nešto više od pet miliona. Realizacija plana kapitalnog budžeta je svega 54 odsto – kazao je Tešović.

Odbornik Nove srpske demokratije Slobodan Radović je za loše funkcionisanje lokalne uprave u prošloj godini okrivio bivšeg predsjednika opštine.

– Za loše funkcionisanje i (ne)rad lokalne uprave odgovoran je Rajko Kovačević, zbog čega se ne može podržati izvještaj o njegovom radu. DPS vlast nije iskoristila priliku da novac koji je imala uloži u projekte koji su bili potrebni Pljevljima – rekao je Radović i naglasio da su građani Pljevalja na lokalnim izborima u oktobru prošle godine najbolje ocjenili rad bivše lokalne vlasti.

– Povjerenje u DPS i njihove koalicione partnere je toliko pala da to nije zabilježeno u skorijoj prošlosti. Taj pad se nastavio i tokom predsjedničkih i parlamentarnih izbora. Građani Pljevalja su stoga odlučili da pošalju u prošlost bivšu lokalnu vlast – naglasio je Radović.

Izvor-dan