Macedonia

Чулев набавил „Ајфони“ од 86.990 денари, а правилникот на МВР дозволува до 50.000 денари

Техничкиот министер Наќе Чулев не смеел да набави телефон од 86.990 денари, како што тоа го направил неколку дена откако бил назначен на функцијата. „А1он“ дојде до Правилникот за користење на службени мобилни телефони, кој пак, покажува дека максимален износ за телефонски апарат е 50.000 денари. Ова покажува дека Чулев постапил спротивно на одредбите и го прекршил правилникот бидејќи набавил два телефони чија вкупна вредност е 173.980 денари.

„А1он“ пред седум денови испрати прашања до Чулев која е максималната вредност до која може да се набави телефони од страна на МВР за службени потреби на министерот за внатрешни работи и членовите на неговиот кабинет, но не добивме одговор. Од Кабинетот на Чулев една недела не даваат одговор ниту дали набавката на двата телефони е направена согласно Правилникот за користење на службени мобилни телефони.

Правилникот на Министерството за внатрешни работи, според категоризација одредува висина на износ до кој износ може да се набави телефонски апарат за службеници и функционери во институциите. Најнискиот износ е 6.000 денари, додека пак, највисокиот е 50.000 денари.

Инаку, „А1он“ објави дека Чулев откако бил назначен на функцијата набавил два телефони, едниот за него, а другиот за неговиот шеф на кабинет, а двата во износ од над 170 илјади денари.

Инаку, станува збор за уреди „ајфон 11 про макс“, најнов модел на телефон што го произведува компанијата „Епл“. Овој уред е достапен во три верзии, а во малопродажба може да се набави и за цена од 66.990 денари. Мобилните телефони што ги набавил Чулев се најдобрите во својата класа, односно премиум-модели на пазарот во нашата држава.

Во однос на начинот на кој се платени телефоните, минатата недела од Кабинетот на Чулев потенцираа дека министерот користел субвенција на министерството, кое пак, има договор со „Македонски Телеком“. Станува збор за пари што се доделени на МВР по претходно склучен договор, а се користат за набавка на уреди за вработените.

Football news:

Zidane of Real Madrid: I finished my career at 34, and Luca wants to continue
Atletico will extend the contract with Parti and increase the amount of compensation to 87.2 million pounds (Ghana Soccer Net)
This player celebrated reaching La Liga so strangely that he had to take a cocaine test. The result is negative
Liverpool are ready to offer 20 million euros for Tiago, Bayern demand 40 (Sport Bild)
PSG asks Barca for Dembele and 80 million euros in exchange for Neymar (El Chiringuito TV)
Kike Setien: I See myself as Barca's coach next season
Disney's tourist Paradise, where MLS and the NBA return: 50+ playgrounds, a lot of children at normal times, cartoon characters everywhere🧞 ♂ ️