Macedonia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Како да престанете самите да си го уништувате животот?

Се соочуваме со доволно притисок во животот без самите да го предизвикаме, но тоа е токму она што многумина од нас го прават, на еден или друг начин.

Зошто да не откриете што можете да направите за да го промените тоа и да станете свој најсилен сојузник во ослободувањето од стресот?

Еве неколку начини како да го извлечете максимумот од вашиот живот и да го намалите стресот што си го наметнувате самите себеси:

Разберете ја разликата помеѓу успех и перфекционизам

Многу луѓе се стремат кон совршенство, не сфаќајќи дека постои подобар начин да се успее без да се убие сопствениот дух. Многу перфекционисти веруваат на одредено ниво дека мора да постигнат совршенство или ќе пропаднат; ова верување не само што може да доведе до стрес, туку всушност може да доведе до помал успех! Важен прв чекор е да сфатите дека перфекционизмот е всушност форма на самосаботажа. Всушност, повеќе се „држите“ на грешките што сте ги направиле, забележувајќи повеќе што сте згрешиле отколку што сте направиле правилно. Бидете свесни дека постои подобар начин.

Грижете се за себе

Можете да започнете со тоа што ќе обрнете внимание на тоа како се чувствувате на крајот од денот, на крајот од викендот (кога ќе започнете нова недела со нови предизвици) и внимателно погледнете го вашиот живот за да видите дали имате доволно време да ги негувате односите, редовно да вежбате и да спиете. Грижата за себе е од суштинско значење за управување со стресот и не треба да се ставаат други цели над него, или нема да можете ефективно да ги постигнете тие цели.

Размислувајте како оптимистичен реалист, а не како песимист

Многу луѓе се плашат од позитивно размислување, мислејќи дека тоа води до уште поголеми проблеми. Всушност, реалното позитивно размислување (фокусирање на позитивното без целосно игнорирање на проблемите кои бараат одговор) може да ви помогне да бидете поефективни во вашиот живот и помалку да се фокусирате на лошите работи. Една од најдобрите стратегии за позитивно размислување што можете да ја усвоите е оптимистичкото размислување, што е специфичен начин на размислување што ви овозможува да го фокусирате вашето внимание на достигнувања што ја максимизираат вашата самодоверба и ви дозволуваат да дадете се од себе во иднина.

Дозволете си да почувствувате, а потоа и да се чувствувате подобро

Игнорирањето на сопствените емоции и нивното негирање не е здраво. Поефективен начин да си помогнете во стресните времиња е да станете посвесни за тоа како се чувствувате. Разговарајте со близок пријател или терапевт доколку е потребно, а потоа фокусирајте се на активности кои прават да се чувствувате добро.

Прифатете ги вашите слабости

Одличен начин да се ослободите од стресот е да си дозволите да направите грешка. Не земајте сè при срце, не држете лутина и обидете се да го видите најдоброто кај луѓето со тоа што ќе разберете како работите можат да изгледаат од нивна перспектива. Научете да си простувате себеси и на другите. Постојат многу ефективни начини да го направите ова, но медитацијата е многу ефикасна алатка за управување со стресот на начин кој го подигнува вашето расположение и ви помага да се опуштите.