Macedonia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Пожар во Долнени, на терен еден противпожарен авион

Центарот за управување со кризи (ЦУК) известува дека рано утрово во атарот на с. Гострижни во општина Долнени избувна пожар, при што гори висока сува трева, нискостеблеста деградирана шума и појас со висока дабова и габерова шума.

На терен се противпожарни екипи од ЈП „Национални шуми“ и ТППЕ Прилеп, а и дел од противпожарните сили, кој е префрлен од претходната интервенција во истата општина – од пожарот кај с. Слепче.

Како воздушна поддршка на силите што дејствуваат од земја е пратен едно летало – противпожарен авион од Дирекцијата за заштита и спасување (ДЗС) – за да помогне за прекин на ширење на пожарот во шумскиот дел.