Malaysia

Jerit 'api! api! berulang kali

"SAYA sempat melakukan solat sunat, membaca Surah Taha dan tidur seketika sementara menanti masuk waktu Subuh. Bagaimanapun, saya dikejutkan dengan kejadian kebakaran mendadak asrama ini," kata penuntut Maahad Integrasi Tahfiz Selangor (MITS) Kuala Langat, Maryam Hadeeja Muhamad Zaidun, 16.

Pelajar tingkatan empat yang menghuni bangunan B di asrama itu berkata, dia bangun seawal jam 4 pagi untuk solat dan mengaji sebelum dikejutkan seorang rakannya bernama Athirah secara mendadak.

"Ketika itu saya menyedari bangunan asrama bersebelahan (Bangunan A) sedang marak terbakar.

"Saya panik dan menjerit 'api! api! berulang kali sebelum jeritan itu disedari penghuni asrama lain. Selepas itu, semua pelajar di asrama itu bergegas turun ke tingkat bawah untuk menyelamatkan diri," katanya.

Menurutnya, walaupun pada awalnya jumlah pelajar didapati tidak mencukupi, namun dia bersyukur apabila pengiraan semula dilakukan mendapati semua 135 pelajar asrama ini terselamat.

"Jarak antara Bangunan A dan Bangunan B hanya sejauh enam meter dan dihubungkan koridor serta tangga," katanya.

Sementara itu, Nur Athirah Mohamad Zabuddin, 16, berkata, dia sedang bersiap untuk menunaikan solat Subuh di tingkat dua asrama sebelum melihat cahaya di Bangunan A.

"Mulanya saya menyangka ia lampu jalan sebelum mendapati cahaya itu semakin besar. Ketika itu baru saya menyedari api sedang marak membakar asrama ini.

"Kami semua terkejut dan tak menyangka kebakaran ini berlaku berikutan semua pelajar baharu sahaja pulang ke asrama petang semalam (kelmarin ) untuk memulakan persekolahan," katanya.

Seorang lagi pelajar, Ainin Sofiya Romzi, 16, berkata, latihan pengungsian bangunan yang pernah diikuti di maahad itu sebelum ini sangat membantu mereka menyelamatkan diri ketika berlaku kebakaran.

Sementara itu, Pengetua MITS Kuala Langat, Abd Halim Saljadi berkata, kecekapan ditunjukkan pelajar perempuan tingkatan satu hingga lima itu membuktikan latihan pengungsian bangunan yang dipelajari mereka sangat berguna.

Menurutnya, semua pelajar terbabit berjaya menyelamatkan diri dan berkumpul di tempat ditetapkan di hadapan kuarters guru di maahad terbabit.

Football news:

Atletico are in talks with Arsenal to buy out Torreira
Kulusevski scored with the sixth touch and the first shot for Juve-this is crucial in the debut victory of coach Pirlo
Real Madrid was the first in La Liga to release 4 players born in the 2000s
Messi says goodbye to Vidal: I always thought you were a phenomenon. Our paths will cross again
Zidane about 0:0 with Sociedad: Real Madrid lost two points. Overall, we played well
Real Madrid have lost points in 1 La Liga game in 5 of the last 8 seasons as Champions
Andrea Pirlo: I don't want to just copy someone's ideas, I have my own