Malaysia

Polis kesan 532 individu gagal jalani saringan ke-2 Covid-19

Ketua Polis Negara Abdul Hamid Bador berkata, polis kini menjalankan pengesanan ke atas individu yang gagal menjalani saringan ke-2 Covid-19 di seluruh negara.

KUALA LUMPUR: Polis berjaya mengesan 532 individu yang menjalani kuarantin di rumah, namun gagal hadir saringan ke-2 Covid-19 sebelum ini dengan kesemuanya didapati berbuat demikian di klinik kesihatan berdekatan.

Ketua Polis Negara Abdul Hamid Bador berkata, polis kini menjejaki baki 45 individu.

Mereka yang dikesan merangkumi 303 orang di Selangor, Kuala Lumpur (156), Johor (62), 3 di Sabah, masing-masing 2 di Pahang dan Kedah, serta seorang masing-masing di Negeri Sembilan, Melaka, Kelantan dan Sarawak, katanya.

Menurutnya polis menerima senarai 577 individu yang dikategorikan “tercicir” terbabit, iaitu gagal hadir saringan kedua Covid-19 daripada Pusat Kesiapsiagaan dan Tindak Cepat Krisis Kebangsaan (CPRC) Kementerian Kesihatan (KKM) pada Jumaat minggu lepas.

“Sehubungan itu, Jabatan Siasatan Jenayah melancarkan tindakan pengesanan ke atas individu terbabit di seluruh negara,” katanya di sini.

“Usaha pengesanan individu-individu berkenaan adalah menggunakan pendekatan berikut, iaitu seramai 392 individu berjaya dihubungi menerusi panggilan telefon, manakala seramai 140 individu pula dikesan menerusi alamat rumah.

“Individu yang masih belum menjalani saringan kedua Covid-19 itu dinasihati hadir membuat saringan kedua pada kadar segera di klinik-klinik kesihatan berdekatan,” katanya.

Abdul Hamid, berkata sekiranya masih ingkar, pihaknya tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan tegas mengikut Akta Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 dan undang-undang lain yang berkuat kuasa.

Pada 1 Julai, Menteri Kanan (Keselamatan) Ismail Sabri Yaacob dilapor berkata, seramai 1,472 individu yang menjalani kuarantin di rumah masih belum menjalani ujian Covid-19 kedua pada hari ke-13 tempoh kuarantin mereka.

Football news:

In 2008, an Asian Leopard was built in Uzbekistan. Even Rivaldo came and paid the team out of his own pocket a year later
Borussia Dortmund can rent Reinier from Real Madrid
Loko fans about support at matches: we Consider it a mistake to remain silent about disagreeing with the management's policy
Ex-Sunderland midfielder Cattermole has finished his career. He did not leave the club even after relegation to the 3rd division
Xavi: Racism, sexism and other forms of discrimination must be eradicated by stopping games
Javier Mascherano: Messi is the main reason why Barcelona can beat any team
Barcelona is looking for a new coach. Pochettino, Koeman, Xavi are among the candidates (ESPN)