logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Netherlands

50 jaar geleden: De jutter zwijgt

Op Ameland moet iemand gezegd hebben „De whisky is goed”, dus moet hij geproefd hebben en dat zou bewijzen, dat er meer vaten met dit geestrijk vocht op Ameland zijn achtergebleven dan de tien, die achter het politiebureau te Nes liggen.

Wie dat gezegd heeft? Kom, kom, wie vraagt dat? Het is een onbehoorlijke vraag onder het juttersvolk. Niemand zal hem beantwoorden, want de jutter — en welke eilander heeft niets van de jutter in zich? — zwijgt. Op Terschelling gaan ‘s nachts ‘de lichten door de duinen. Wie waren er het eerste bij toen er „van alles op het strand” lag? Dat weet natuurlijk niemand. Zestien vaten whisky liggen er bij de strandvonderij, plus wat vloerbedekking. Zou er meer geweest zijn? Burgemeester L. J. Hoogland zegt: „Ik heb geen enkele aanleiding om te veronderstellen, dat er meer op het strand gelegen heeft.” Maar zouden die lichten in de duinen er toch niet op wijzen, dat slimme jutters eerst zijn geweest? „Reken maar,” zegt een Terschellinger, die zelf niets meer heeft thuis gebracht dan een stuk meubelplaat en een oude mand...

„Het spul was moeilijk van het strand te krijgen,” zegt een Amelander. En hij bedoelt dan niet, dat de vaten zwaar waren, hetgeen ongetwijfeld een feit is, maar: „Er was in een mum van tijd bewaking.”

De rubriek ‘50 jaar geleden’ doet een greep uit het nieuws van een halve eeuw terug. Zelf grasduinen in het archief van de krant? Ga naar www.dekrantvantoen.nl.

Themes
ICO