logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Netherlands
An article was changed on the original website

Aantal meldingen euthanasie daalt, te vroeg voor trendbreuk

Het aantal gevallen van euthanasie daalt voor het eerst in jaren, meldt dagblad Trouw. In de eerste negen maanden van dit jaar waren er 4600 euthanasiegevallen. Dat is 9 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Sinds 2003 steeg het aantal gevallen van euthanasie elk jaar. Voorzitter Jacob Kohnstamm van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie zegt in de krant dat hij verrast is door de daling. "Met het oog op de vergrijzing was een stijging logisch geweest." Hij vindt het nog te vroeg om te spreken van een trendbreuk.

Een verklaring voor de daling heeft Kohnstamm niet. Volgens hem speelt de griepgolf van het begin van het jaar mogelijk een rol. Ouderen die euthanasie willen plegen zouden daardoor aan een natuurlijke dood gestorven.

Deze verklaring wordt in de krant door een huisarts in twijfel getrokken. Volgens haar sterven vooral kwetsbare ouderen door de griepgolf. Euthanasie wordt vaak verleend aan kankerpatiënten. "Die zijn niet altijd oud en niet gevoeliger voor griep", zegt ze in de krant.

Een andere verklaring is het strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie naar vijf gevallen van euthanasie. "We horen van onze leden dat dokters kopschuw worden en krijgen die signalen ook van artsen", zegt Dick Bosscher van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE).

Themes
ICO